Pączusie na jeden gryz

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Cóż, co prawda po tłustym czwartku nie ma już śladu, jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby zachować przepis na te maleńkie pączusie. I choć to w pączkach kokosowych zakochałam się od pierwszego ugryzienia, te maleństwa zdecydowanie przebijają je urokiem.

Pączusie na jeden gryz
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    30 pączusiów 2 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    3-4 minuty każda strona 175 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    30 pączusiów 2 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    3-4 minuty każda strona 175 ºC
    Pączusie na jeden gryz
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      30 pączusiów 2 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      3-4 minuty każda strona 175 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      30 pączusiów 2 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      3-4 minuty każda strona 175 ºC
      Składniki
      • 250 g mąki pszennej
      • 5 g drożdży suchych
      • 125 g mleka
      • 25 g cukru
      • 1 duże jajko
      • 1 łyżka oliwy
      • 1 łyżka wódki
      • 1 łyżka soku z cytryny
      Dodatkowo
      • cukier puder do dekoracji
      Porcje: pączusiów
      Sposób przygotowania
      1. Mąkę przesiać i wymieszać dokładnie z drożdżami oraz cukrem. Dodać mleko o temperaturze około 45 ºC oraz pozostałe składniki, pod koniec wlewając tłuszcz. Wyrabiać przez kilka minut aż ciast stanie się gładkie i elastyczne.
      2. Uformować kulę i umieścić w misce oprószonej mąką, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce do podwojenia objętości (60-80 minut).
      3. Ciasto wywałkować na grubość około 1-1.5 cm i wykrawać pączki foremką (lub szklaneczką) o średnicy około 3 cm. Odstawić do ponownego wyrośnięcia (około 10 minut).
      4. Pączusie smażyć na oleju rozgrzanym do około 175 ºC do uzyskania złotego koloru. Odsączyć na ręczniku papierowym.
      5. Gdy pączki przestygną, posypać je cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są oczywiście w dniu przygotowania.

      Inspiracja: „Moje wypieki i desery”, Dorota Świątkowska

      pączusie na jeden gryz

      pączusie na jeden gryz

      pączusie na jeden gryz

      pączusie na jeden gryz

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.