Paluszki cebulowe

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Uwielbiane przez moją rodzinę i oczywiście mojego mężczyznę – paluszki cebulowe. Przez długi czas nikt nie kwapił się do ich pieczenia, a jedynie do jedzenia. Ich przygotowanie spoczywało na moich barkach. Mają to do siebie, że znikają w mgnieniu oka. Czasem nawet rozchodzą się całkiem ciepłe. Warto więc upiec od razu podwójną proporcję!

Paluszki cebulowe
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    50 paluszków 45 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    15 minut 200 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    50 paluszków 45 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    15 minut 200 ºC
    Paluszki cebulowe
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      50 paluszków 45 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      15 minut 200 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      50 paluszków 45 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      15 minut 200 ºC
      Składniki
      Składniki na paluszki
      • 320 g mąki
      • 150 ml kwaśnej śmietany
      • 50 g masła lub margaryny
      • 1 średniej wielkości cebula
      • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 0.5 łyżeczki soli
      Ponadto
      • 1 jajko do glazury
      • 1 opakowanie sosu sałatkowego o dowolnym smaku
      Porcje: paluszków
      Sposób przygotowania
      1. Podgrzej piekarnik do 200 ºC. Obierz cebulę i drobno ją posiekaj, lub użyj w tym celu blendera/rozdrabniacza. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.
      2. Pokrój tłuszcz na małe kawałki, dodaj go do suchych składników razem ze śmietaną i szybko wyrób ciasto, a następnie wsyp do niego rozdrobnioną cebulę.
      3. Na stolnicy posypanej mąką uformuj wałeczek z połowy ciasta i spłaszcz go dłonią aby miał szerokość około 10 cm. Pokrój ciasto na kawałki o szerokości około 1 cm. Otrzymane kawałki ciasta rozwałkuj obiema dłońmi i uformuj paluszki długości około 20 cm.
      4. Paluszki poukładaj na posypanej mąką powierzchni, nie pozostawiając pomiędzy nimi odstępów. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp wybraną przyprawą do sałatek.
      5. Przełóż paluchy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez około 15 minut, a potem pozostaw do ostygnięcia na metalowej kratce.

      DSC_0117

      DSC_0124

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.