Paluszki cebulowe

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Uwielbiane przez moją rodzinę i oczywiście mojego mężczyznę – paluszki cebulowe. Przez długi czas nikt nie kwapił się do ich pieczenia, a jedynie do jedzenia. Ich przygotowanie spoczywało na moich barkach. Mają to do siebie, że znikają w mgnieniu oka. Czasem nawet rozchodzą się całkiem ciepłe. Warto więc upiec od razu podwójną proporcję!

Paluszki cebulowe
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
50 paluszków 45 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15 minut 200 ºC
Porcje Czas przygotowania
50 paluszków 45 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15 minut 200 ºC
Paluszki cebulowe
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
50 paluszków 45 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15 minut 200 ºC
Porcje Czas przygotowania
50 paluszków 45 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15 minut 200 ºC
Składniki
Składniki na paluszki
  • 320 g mąki
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 50 g masła lub margaryny
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki soli
Ponadto
  • 1 jajko do glazury
  • 1 opakowanie sosu sałatkowego o dowolnym smaku
Porcje: paluszków
Sposób przygotowania
  1. Podgrzej piekarnik do 200 ºC. Obierz cebulę i drobno ją posiekaj, lub użyj w tym celu blendera/rozdrabniacza. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.
  2. Pokrój tłuszcz na małe kawałki, dodaj go do suchych składników razem ze śmietaną i szybko wyrób ciasto, a następnie wsyp do niego rozdrobnioną cebulę.
  3. Na stolnicy posypanej mąką uformuj wałeczek z połowy ciasta i spłaszcz go dłonią aby miał szerokość około 10 cm. Pokrój ciasto na kawałki o szerokości około 1 cm. Otrzymane kawałki ciasta rozwałkuj obiema dłońmi i uformuj paluszki długości około 20 cm.
  4. Paluszki poukładaj na posypanej mąką powierzchni, nie pozostawiając pomiędzy nimi odstępów. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp wybraną przyprawą do sałatek.
  5. Przełóż paluchy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez około 15 minut, a potem pozostaw do ostygnięcia na metalowej kratce.

DSC_0117

DSC_0124

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.