Paluszki cebulowe
Porcje Czas przygotowania
50paluszków 45minut
Czas pieczenia Temperatura
15minut 200ºC
Porcje Czas przygotowania
50paluszków 45minut
Czas pieczenia Temperatura
15minut 200ºC
Składniki
Składniki na paluszki
  • 320g mąki
  • 150ml kwaśnej śmietany
  • 50g masła lub margaryny
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 0.5łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5łyżeczki soli
Ponadto
  • 1 jajko do glazury
  • 1opakowanie sosu sałatkowego o dowolnym smaku
Sposób przygotowania
  1. Podgrzej piekarnik do 200 ºC. Obierz cebulę i drobno ją posiekaj, lub użyj w tym celu blendera/rozdrabniacza. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.
  2. Pokrój tłuszcz na małe kawałki, dodaj go do suchych składników razem ze śmietaną i szybko wyrób ciasto, a następnie wsyp do niego rozdrobnioną cebulę.
  3. Na stolnicy posypanej mąką uformuj wałeczek z połowy ciasta i spłaszcz go dłonią aby miał szerokość około 10 cm. Pokrój ciasto na kawałki o szerokości około 1 cm. Otrzymane kawałki ciasta rozwałkuj obiema dłońmi i uformuj paluszki długości około 20 cm.
  4. Paluszki poukładaj na posypanej mąką powierzchni, nie pozostawiając pomiędzy nimi odstępów. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp wybraną przyprawą do sałatek.
  5. Przełóż paluchy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez około 15 minut, a potem pozostaw do ostygnięcia na metalowej kratce.