Na słodko, czy na słono? A może pół na pół? Słona wersja jest bardzo szybka i idealna jako przekąska do piwa. Przygotowanie paluszków czekoladowych również nie zajmuje dużo czasu, jednak trzeba chwilę poczekać aby czekolada zdążyła całkowicie zastygnąć.
Porcje | Czas przygotowania |
50 paluszków z jednego blatu ciasta | 20 minut + 3h na zastygnięcie czekolady |
Czas gotowania | Czas oczekiwania |
10 - 12 minut | 200 ºC |
|
|
|
Składniki
Wersja słodka
- 1 blat gotowego ciasta francuskiego
- 50 g czekolady
- 1 łyżeczka oleju roślinengo
- kolorowe posypki
Wersja słona
- 1 blat gotowego ciasta francuskiego
- przyprawa do sałatek w proszku
- 1 jajko
Porcje: paluszków z jednego blatu ciasta
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzać do 200 ºC. Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku prostokąta. Następnie pokroić na paseczki o szerokości około 1 cm.
Wersja słodka
- Z paseczków utworzyć świderki, poukładać na blasze, piec około 10-12 minut do złotego koloru. Ostudzić na kratce.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, pod koniec dodając olej roślinny, dokładnie wymieszać. Paluszki maczać lub "malować" czekoladą i układać na folii aluminiowej. Posypać kolorowymi cukiereczkami zanim czekolada zastygnie. Pozostawić na około 3 godziny, aby polewa zastygła.
Wersja słona
- Ciasto pokrojone w paseczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sosem sałatkowym w proszku. Podobnie jak w przypadku słodkiej wersji, z paseczków utworzyć świderki, poukładać na blasze, piec około 10-12 minut do złotego koloru. Ostudzić na kratce.