Paluszki z ciasta francuskiego

Na słodko, czy na słono? A może pół na pół? Słona wersja jest bardzo szybka i idealna jako przekąska do piwa. Przygotowanie paluszków czekoladowych również nie zajmuje dużo czasu, jednak trzeba chwilę poczekać aby czekolada zdążyła całkowicie zastygnąć.

Paluszki z ciasta francuskiego
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    50 paluszków z jednego blatu ciasta 20 minut + 3h na zastygnięcie czekolady
    Czas pieczenia Temperatura
    10 - 12 minut 200 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    50 paluszków z jednego blatu ciasta 20 minut + 3h na zastygnięcie czekolady
    Czas pieczenia Temperatura
    10 - 12 minut 200 ºC
    Paluszki z ciasta francuskiego
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      50 paluszków z jednego blatu ciasta 20 minut + 3h na zastygnięcie czekolady
      Czas pieczenia Temperatura
      10 - 12 minut 200 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      50 paluszków z jednego blatu ciasta 20 minut + 3h na zastygnięcie czekolady
      Czas pieczenia Temperatura
      10 - 12 minut 200 ºC
      Składniki
      Wersja słodka
      • 1 blat gotowego ciasta francuskiego
      • 50 g czekolady
      • 1 łyżeczka oleju roślinengo
      • kolorowe posypki
      Wersja słona
      • 1 blat gotowego ciasta francuskiego
      • przyprawa do sałatek w proszku
      • 1 jajko
      Porcje: paluszków z jednego blatu ciasta
      Sposób przygotowania
      1. Piekarnik rozgrzać do 200 ºC. Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku prostokąta. Następnie pokroić na paseczki o szerokości około 1 cm.
      Wersja słodka
      1. Z paseczków utworzyć świderki, poukładać na blasze, piec około 10-12 minut do złotego koloru. Ostudzić na kratce.
      2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, pod koniec dodając olej roślinny, dokładnie wymieszać. Paluszki maczać lub "malować" czekoladą i układać na folii aluminiowej. Posypać kolorowymi cukiereczkami zanim czekolada zastygnie. Pozostawić na około 3 godziny, aby polewa zastygła.
      Wersja słona
      1. Ciasto pokrojone w paseczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sosem sałatkowym w proszku. Podobnie jak w przypadku słodkiej wersji, z paseczków utworzyć świderki, poukładać na blasze, piec około 10-12 minut do złotego koloru. Ostudzić na kratce.

      paluszki

      paluszki

      paluszki

      paluszki

      paluszki

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.