Paluszki z ciasta francuskiego

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Na słodko, czy na słono? A może pół na pół? Słona wersja jest bardzo szybka i idealna jako przekąska do piwa. Przygotowanie paluszków czekoladowych również nie zajmuje dużo czasu, jednak trzeba chwilę poczekać aby czekolada zdążyła całkowicie zastygnąć.

Paluszki z ciasta francuskiego
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
50 paluszków z jednego blatu ciasta 20 minut + 3h na zastygnięcie czekolady
Czas gotowania Czas oczekiwania
10 - 12 minut 200 ºC
Porcje Czas przygotowania
50 paluszków z jednego blatu ciasta 20 minut + 3h na zastygnięcie czekolady
Czas gotowania Czas oczekiwania
10 - 12 minut 200 ºC
Paluszki z ciasta francuskiego
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
50 paluszków z jednego blatu ciasta 20 minut + 3h na zastygnięcie czekolady
Czas gotowania Czas oczekiwania
10 - 12 minut 200 ºC
Porcje Czas przygotowania
50 paluszków z jednego blatu ciasta 20 minut + 3h na zastygnięcie czekolady
Czas gotowania Czas oczekiwania
10 - 12 minut 200 ºC
Składniki
Wersja słodka
  • 1 blat gotowego ciasta francuskiego
  • 50 g czekolady
  • 1 łyżeczka oleju roślinengo
  • kolorowe posypki
Wersja słona
  • 1 blat gotowego ciasta francuskiego
  • przyprawa do sałatek w proszku
  • 1 jajko
Porcje: paluszków z jednego blatu ciasta
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik rozgrzać do 200 ºC. Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku prostokąta. Następnie pokroić na paseczki o szerokości około 1 cm.
Wersja słodka
  1. Z paseczków utworzyć świderki, poukładać na blasze, piec około 10-12 minut do złotego koloru. Ostudzić na kratce.
  2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, pod koniec dodając olej roślinny, dokładnie wymieszać. Paluszki maczać lub "malować" czekoladą i układać na folii aluminiowej. Posypać kolorowymi cukiereczkami zanim czekolada zastygnie. Pozostawić na około 3 godziny, aby polewa zastygła.
Wersja słona
  1. Ciasto pokrojone w paseczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sosem sałatkowym w proszku. Podobnie jak w przypadku słodkiej wersji, z paseczków utworzyć świderki, poukładać na blasze, piec około 10-12 minut do złotego koloru. Ostudzić na kratce.

paluszki

paluszki

paluszki

paluszki

paluszki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.