Paluszki z ciasta francuskiego
Porcje Czas przygotowania
50paluszków z jednego blatu ciasta 20minut + 3h na zastygnięcie czekolady
Czas gotowania Czas oczekiwania
10 – 12minut 200ºC
Porcje Czas przygotowania
50paluszków z jednego blatu ciasta 20minut + 3h na zastygnięcie czekolady
Czas gotowania Czas oczekiwania
10 – 12minut 200ºC
Składniki
Wersja słodka
  • 1blat gotowego ciasta francuskiego
  • 50g czekolady
  • 1łyżeczka oleju roślinengo
  • kolorowe posypki
Wersja słona
  • 1blat gotowego ciasta francuskiego
  • przyprawa do sałatek w proszku
  • 1 jajko
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik rozgrzać do 200 ºC. Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku prostokąta. Następnie pokroić na paseczki o szerokości około 1 cm.
Wersja słodka
  1. Z paseczków utworzyć świderki, poukładać na blasze, piec około 10-12 minut do złotego koloru. Ostudzić na kratce.
  2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, pod koniec dodając olej roślinny, dokładnie wymieszać. Paluszki maczać lub „malować” czekoladą i układać na folii aluminiowej. Posypać kolorowymi cukiereczkami zanim czekolada zastygnie. Pozostawić na około 3 godziny, aby polewa zastygła.
Wersja słona
  1. Ciasto pokrojone w paseczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sosem sałatkowym w proszku. Podobnie jak w przypadku słodkiej wersji, z paseczków utworzyć świderki, poukładać na blasze, piec około 10-12 minut do złotego koloru. Ostudzić na kratce.