Pancakes z borówkami amerykańskimi

Amerykanie zajadają się nimi głównie na śniadanie. Mi jednak bardziej pasują na słodki podwieczorek. Podane z owocami stają się ciekawym daniem. Pancakes.

Pancakes z borówkami amerykańskimi
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 osoba 15 minut
    Porcje Czas przygotowania
    1 osoba 15 minut
    Pancakes z borówkami amerykańskimi
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 osoba 15 minut
      Porcje Czas przygotowania
      1 osoba 15 minut
      Składniki
      • 250 ml maślanki *
      • 100 g mąki
      • 1 jajko
      • 1 łyżka cukru
      • 1 łyżka roztopionego masła lub oliwy z oliwek
      • 1/2 łyżeczki sody
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      Dodatkowo
      • borówki amerykańskie do posypania
      • syrop klonowy
      Porcje: osoba
      Sposób przygotowania
      1. W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki, tj. mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
      2. W osobnym naczyniu dokładnie roztrzepać jajko, a następnie połączyć z maślanką i rozpuszczonym masłem.
      3. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać rózgą jedynie do połączenia składników.
      4. Przed pierwszym naleśnikiem natrzeć nieprzywierającą patelnię natrzeć odrobiną tłuszczu. Pancakes smażyć na niewielkim płomieniu po kilka chwil z każdej strony. Placek jest gotowy do przewrócenia, gdy na jego powierzchni pojawią się małe dziurki.
      5. Z okrągłych placków można powycinać dowolne kształty foremkami do ciastek i ułożyć w fantazyjny sposób. Gotowe pancakes polać syropem klonowym i posypać owocami.
      Uwagi:

      * Jeśli akurat nie masz pod ręką maślanki to nic straconego! Maślankę można bardzo łatwo przygotować domowym sposobem, wlewając łyżkę soku z cytryny do szklanki mleka i zostawiając taką mieszaninę na około 15 minut.

      Pancakes z borówkami amerykańskimi

      Pancakes z borówkami amerykańskimi

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.