Pierniczki (przepis 2)

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Dzisiejszy przepis na pierniczki nie różni się składem od poprzedniego. Inne są jedynie proporcje składników. Dzięki temu ciasteczka bardziej rosną i są dużo bardziej miękkie. To przepis idealny dla osób, które nie zdążą zrobić tych korzennych wypieków na kilka tygodni przed świętami. Może się również przydać tym, którzy zorientują się, że w domu grasują krasnoludki, podjadające skrzętnie schowane ciasteczka.

Pierniczki (przepis 2)
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
100 pierniczków 3 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
8-10 minut 175 °C
Porcje Czas przygotowania
100 pierniczków 3 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
8-10 minut 175 °C
Pierniczki (przepis 2)
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
100 pierniczków 3 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
8-10 minut 175 °C
Porcje Czas przygotowania
100 pierniczków 3 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
8-10 minut 175 °C
Składniki
  • 800 g mąki
  • 4 jajka
  • 260 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 200 g miodu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Porcje: pierniczków
Sposób przygotowania
  1. Masło, miód i przyprawę do piernika lekko podgrzać do rozpuszczenia, nie dopuszczając do zagotowania. Przestudzić.
  2. Mąkę, sodę i cukier puder przesiać do miski. Wlać lekko przestudzony tłuszcz z miodem. Dodać jajka i wyrobić aż ciasto będzie gładkie.
  3. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Można je przechowywać w chłodzie maksymalnie do dwóch dni.
  4. Ciasto wyciągnąć z lodówki na około 10 - 15 minut przed wałkowaniem. Stolnicę oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i foremkami wycinać pierniczki. Ciasteczka układać na papierze do pieczenia, zachowując odstępy bo trochę urosną.
  5. Piec około 8-10 minut w 175 °C do złotego koloru. Studzić na kratce.

Inspiracja: mojewypieki.com

Pierniczki (przepis 2)

Pierniczki (przepis 2)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.