Dzisiejszy przepis na pierniczki nie różni się składem od poprzedniego. Inne są jedynie proporcje składników. Dzięki temu ciasteczka bardziej rosną i są dużo bardziej miękkie. To przepis idealny dla osób, które nie zdążą zrobić tych korzennych wypieków na kilka tygodni przed świętami. Może się również przydać tym, którzy zorientują się, że w domu grasują krasnoludki, podjadające skrzętnie schowane ciasteczka.
Składniki
- 800 g mąki
- 4 jajka
- 260 g cukru pudru
- 200 g masła
- 200 g miodu
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Porcje: pierniczków
Sposób przygotowania
- Masło, miód i przyprawę do piernika lekko podgrzać do rozpuszczenia, nie dopuszczając do zagotowania. Przestudzić.
- Mąkę, sodę i cukier puder przesiać do miski. Wlać lekko przestudzony tłuszcz z miodem. Dodać jajka i wyrobić aż ciasto będzie gładkie.
- Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Można je przechowywać w chłodzie maksymalnie do dwóch dni.
- Ciasto wyciągnąć z lodówki na około 10 - 15 minut przed wałkowaniem. Stolnicę oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i foremkami wycinać pierniczki. Ciasteczka układać na papierze do pieczenia, zachowując odstępy bo trochę urosną.
- Piec około 8-10 minut w 175 °C do złotego koloru. Studzić na kratce.
Inspiracja: mojewypieki.com