Pierniczki (przepis 2)

Dzisiejszy przepis na pierniczki nie różni się składem od poprzedniego. Inne są jedynie proporcje składników. Dzięki temu ciasteczka bardziej rosną i są dużo bardziej miękkie. To przepis idealny dla osób, które nie zdążą zrobić tych korzennych wypieków na kilka tygodni przed świętami. Może się również przydać tym, którzy zorientują się, że w domu grasują krasnoludki, podjadające skrzętnie schowane ciasteczka.

Pierniczki (przepis 2)
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    100 pierniczków 3 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    8-10 minut 175 °C
    Porcje Czas przygotowania
    100 pierniczków 3 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    8-10 minut 175 °C
    Pierniczki (przepis 2)
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      100 pierniczków 3 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      8-10 minut 175 °C
      Porcje Czas przygotowania
      100 pierniczków 3 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      8-10 minut 175 °C
      Składniki
      • 800 g mąki
      • 4 jajka
      • 260 g cukru pudru
      • 200 g masła
      • 200 g miodu
      • 2 łyżki przyprawy do piernika
      • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
      Porcje: pierniczków
      Sposób przygotowania
      1. Masło, miód i przyprawę do piernika lekko podgrzać do rozpuszczenia, nie dopuszczając do zagotowania. Przestudzić.
      2. Mąkę, sodę i cukier puder przesiać do miski. Wlać lekko przestudzony tłuszcz z miodem. Dodać jajka i wyrobić aż ciasto będzie gładkie.
      3. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Można je przechowywać w chłodzie maksymalnie do dwóch dni.
      4. Ciasto wyciągnąć z lodówki na około 10 - 15 minut przed wałkowaniem. Stolnicę oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i foremkami wycinać pierniczki. Ciasteczka układać na papierze do pieczenia, zachowując odstępy bo trochę urosną.
      5. Piec około 8-10 minut w 175 °C do złotego koloru. Studzić na kratce.

      Inspiracja: mojewypieki.com

      Pierniczki (przepis 2)

      Pierniczki (przepis 2)

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.