Święta Bożego Narodzenia nadchodzą wielkimi krokami. A jak Boże Narodzenie to i świąteczne pierniki. Chyba już najwyższy czas aby upiec te aromatyczne cuda. W końcu muszą odleżakować swoje. Ale uwaga! Trzeba je dobrze schować przed domownikami żeby nie zniknęły jeszcze twarde… W przypadku niewyjaśnionego zniknięcia pierników ze skrzętnie strzeżonej skrytki odsyłam do przepisu numer 2 na pierniki, które wyrastają bardziej puchate i są dużo bardziej miękkie.
Pierniki można udekorować lukrem królewskim, jednak takie bez żadnych dodatków też są bardzo ładne. Koniecznie obejrzyj moje lukrowane pierniczki w kategorii Okolicznościowe/Boże Narodzenie.
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 200 g miodu
- 200 g cukru pudru
- 125 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1 szczypta soli
Porcje: sztuk
Sposób przygotowania
- Masło, miód i przyprawę do piernika lekko podgrzać do rozpuszczenia, nie dopuszczając do zagotowania.
- Mąkę, sodę i sól przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie w suchych składnikach i wlać lekko przestudzony tłuszcz z miodem. Dodać resztę składników i wyrobić aż ciasto będzie gładkie.
- Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Można je przechowywać w chłodzie do dwóch dni.
- Ciasto wyciągnąć z lodówki na 10 - 15 minut przed wałkowaniem. Stolnicę oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i foremkami wycinać pierniczki. Ciasteczka układać na papierze do pieczenia, zachowując odstępy bo trochę urosną.
- Piec około 10-12 minut w 170 °C do złotego koloru. Studzić na kratce.
Jeden komentarz do “Pierniczki świąteczne (przepis 1)”