Pierniczki świąteczne (przepis 1)

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Święta Bożego Narodzenia nadchodzą wielkimi krokami. A jak Boże Narodzenie to i świąteczne pierniki. Chyba już najwyższy czas aby upiec te aromatyczne cuda. W końcu muszą odleżakować swoje. Ale uwaga! Trzeba je dobrze schować przed domownikami żeby nie zniknęły jeszcze twarde… W przypadku niewyjaśnionego zniknięcia pierników ze skrzętnie strzeżonej skrytki odsyłam do przepisu numer 2 na pierniki, które wyrastają bardziej puchate i są dużo bardziej miękkie.

Pierniki można udekorować lukrem królewskim, jednak takie bez żadnych dodatków też są bardzo ładne. Koniecznie obejrzyj moje lukrowane pierniczki w kategorii Okolicznościowe/Boże Narodzenie.

Pierniczki świąteczne
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    80 sztuk 3 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    10-12 minut 170 °C
    Porcje Czas przygotowania
    80 sztuk 3 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    10-12 minut 170 °C
    Pierniczki świąteczne
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      80 sztuk 3 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      10-12 minut 170 °C
      Porcje Czas przygotowania
      80 sztuk 3 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      10-12 minut 170 °C
      Składniki
      • 500 g mąki pszennej
      • 200 g miodu
      • 200 g cukru pudru
      • 125 g masła
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • 3 łyżeczki przyprawy do pierników
      • 1 szczypta soli
      Porcje: sztuk
      Sposób przygotowania
      1. Masło, miód i przyprawę do piernika lekko podgrzać do rozpuszczenia, nie dopuszczając do zagotowania.
      2. Mąkę, sodę i sól przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie w suchych składnikach i wlać lekko przestudzony tłuszcz z miodem. Dodać resztę składników i wyrobić aż ciasto będzie gładkie.
      3. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Można je przechowywać w chłodzie do dwóch dni.
      4. Ciasto wyciągnąć z lodówki na 10 - 15 minut przed wałkowaniem. Stolnicę oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i foremkami wycinać pierniczki. Ciasteczka układać na papierze do pieczenia, zachowując odstępy bo trochę urosną.
      5. Piec około 10-12 minut w 170 °C do złotego koloru. Studzić na kratce.

      Przepis pochodzi z: margarytka.blogspot.de
      Pierniczki świąteczne (przepis 1)

      Pierniczki świąteczne (przepis 1)

      Pierniczki idealne na święta Bożego Narodzenia

      Pierniczki idealne na święta Bożego Narodzenia

      Pierniczki idealne na święta Bożego Narodzenia

      Jeden komentarz do “Pierniczki świąteczne (przepis 1)

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.