Masło, miód i przyprawę do piernika lekko podgrzać do rozpuszczenia, nie dopuszczając do zagotowania.
Mąkę, sodę i sól przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie w suchych składnikach i wlać lekko przestudzony tłuszcz z miodem. Dodać resztę składników i wyrobić aż ciasto będzie gładkie.
Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Można je przechowywać w chłodzie do dwóch dni.
Ciasto wyciągnąć z lodówki na 10 – 15 minut przed wałkowaniem. Stolnicę oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i foremkami wycinać pierniczki. Ciasteczka układać na papierze do pieczenia, zachowując odstępy bo trochę urosną.
Piec około 10-12 minut w 170 °C do złotego koloru. Studzić na kratce.