Pierniczki świąteczne
Porcje Czas przygotowania
80sztuk 3godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
10-12minut 170°C
Porcje Czas przygotowania
80sztuk 3godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
10-12minut 170°C
Składniki
  • 500g mąki pszennej
  • 200g miodu
  • 200g cukru pudru
  • 125g masła
  • 1 jajko
  • 1łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1szczypta soli
Sposób przygotowania
  1. Masło, miód i przyprawę do piernika lekko podgrzać do rozpuszczenia, nie dopuszczając do zagotowania.
  2. Mąkę, sodę i sól przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie w suchych składnikach i wlać lekko przestudzony tłuszcz z miodem. Dodać resztę składników i wyrobić aż ciasto będzie gładkie.
  3. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Można je przechowywać w chłodzie do dwóch dni.
  4. Ciasto wyciągnąć z lodówki na 10 – 15 minut przed wałkowaniem. Stolnicę oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i foremkami wycinać pierniczki. Ciasteczka układać na papierze do pieczenia, zachowując odstępy bo trochę urosną.
  5. Piec około 10-12 minut w 170 °C do złotego koloru. Studzić na kratce.