Pierniki o pomarańczowym aromacie

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Grudzień zbliża się wielkimi krokami, a jak grudzień to i przygotowania do świąt. Nie wiem jak Wam, ale mi święta Bożego Narodzenia kojarzą się między innymi z zapachem mandarynek i pomarańczy. Dlatego właśnie postawiłam upiec bardzo aromatyczne pierniki o pomarańczowym smaku i aromacie. Pierniki z tego właśnie przepisu są idealne do upieczenia na ostatnią chwilę, ponieważ nie muszą leżakować aby zmięknąć – można je spokojnie jeść zaraz po upieczeniu bez obawy połamania zębów. Koniecznie zapiszcie ten przepis!

Pierniki pomarańczowe również doskonale nadają się do udekorowania lukrem. Ciasteczka niewiele rosną i zachowują płaską powierzchnię po upieczeniu.

Koniecznie sprawdź również pozostałe przepisy na pierniki (przepis numer 1 i numer 2), które piekłam w ubiegłym roku. Zajrzyj również do archiwum Boże Narodzenie, gdzie znajdziesz między innymi pomysły na lukrowe dekoracje pierników.

Pierniki o pomarańczowym aromacie
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
80 pierniczków 90 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
8-10 minut 190 ºC
Porcje Czas przygotowania
80 pierniczków 90 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
8-10 minut 190 ºC
Pierniki o pomarańczowym aromacie
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
80 pierniczków 90 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
8-10 minut 190 ºC
Porcje Czas przygotowania
80 pierniczków 90 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
8-10 minut 190 ºC
Składniki
  • 220 g masła w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 50 g miodu
  • 1 jajko
  • 60 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 2 pomarańcze (skórka) (przed starciem skórki koniecznie sparz pomarańcze!)
  • 550 g mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw korzennych po pół łyżeczki każdej ze sproszkowanych przypraw: cynamon, imbir, goździki, kardamon
Porcje: pierniczków
Sposób przygotowania
  1. W misie miksera umieścić masło i cukier, utrzeć do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Następnie dodać jajko, rozdzielając je na dwie części - najpierw wmiksować żółtko, a następnie białko.
  2. Do masy dodać skórkę z pomarańczy i miód, zmiksować do połączenia. Na koniec dodać sok z pomarańczy.
  3. W osobnym naczyniu połączyć ze sobą suche składniki - mąkę, sodę oczyszczoną i mieszankę przypraw. Suche składniki dodać do masy maślanej i wymieszać do uzyskania grudkowatej masy, a następnie przełożyć na stolnicę i wyrabiać do sklejenia się ciasta w jednorodną kulę.
  4. Ciasto wałkować na grubość około 3 mm i wycinać dowolne kształty. Piec w temperaturze 190 ºC przez około 8-10 minut. Czas pieczenia zależy głównie od wielkości i grubości ciastek, więc radzę obserwować pierwszą blachę i dostosować czas do wielkości swoich ciasteczek. Upieczone ciastka studzić na kratce.
Pozostałe informacje

*można również użyć gotowej przyprawy do piernika

Pierniczki o pomarańczowym aromacie

Pierniczki o pomarańczowym aromacie

Pierniki o pomarańczowym aromacie

Prezenty na Mikołajki II

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.