Pierniki o pomarańczowym aromacie
Porcje Czas przygotowania
80pierniczków 90minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
8-10minut 190ºC
Porcje Czas przygotowania
80pierniczków 90minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
8-10minut 190ºC
Składniki
  • 220g masław temperaturze pokojowej
  • 150g cukru
  • 50g miodu
  • 1 jajko
  • 60ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 2 pomarańcze (skórka)(przed starciem skórki koniecznie sparz pomarańcze!)
  • 550g mąki
  • 2łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2łyżeczki mieszanki przypraw korzennychpo pół łyżeczki każdej ze sproszkowanych przypraw: cynamon, imbir, goździki, kardamon
Sposób przygotowania
  1. W misie miksera umieścić masło i cukier, utrzeć do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Następnie dodać jajko, rozdzielając je na dwie części – najpierw wmiksować żółtko, a następnie białko.
  2. Do masy dodać skórkę z pomarańczy i miód, zmiksować do połączenia. Na koniec dodać sok z pomarańczy.
  3. W osobnym naczyniu połączyć ze sobą suche składniki – mąkę, sodę oczyszczoną i mieszankę przypraw. Suche składniki dodać do masy maślanej i wymieszać do uzyskania grudkowatej masy, a następnie przełożyć na stolnicę i wyrabiać do sklejenia się ciasta w jednorodną kulę.
  4. Ciasto wałkować na grubość około 3 mm i wycinać dowolne kształty. Piec w temperaturze 190 ºC przez około 8-10 minut. Czas pieczenia zależy głównie od wielkości i grubości ciastek, więc radzę obserwować pierwszą blachę i dostosować czas do wielkości swoich ciasteczek. Upieczone ciastka studzić na kratce.
Pozostałe informacje

*można również użyć gotowej przyprawy do piernika