2łyżeczkimieszanki przypraw korzennychpo pół łyżeczki każdej ze sproszkowanych przypraw: cynamon, imbir, goździki, kardamon
Sposób przygotowania
W misie miksera umieścić masło i cukier, utrzeć do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Następnie dodać jajko, rozdzielając je na dwie części – najpierw wmiksować żółtko, a następnie białko.
Do masy dodać skórkę z pomarańczy i miód, zmiksować do połączenia. Na koniec dodać sok z pomarańczy.
W osobnym naczyniu połączyć ze sobą suche składniki – mąkę, sodę oczyszczoną i mieszankę przypraw. Suche składniki dodać do masy maślanej i wymieszać do uzyskania grudkowatej masy, a następnie przełożyć na stolnicę i wyrabiać do sklejenia się ciasta w jednorodną kulę.
Ciasto wałkować na grubość około 3 mm i wycinać dowolne kształty. Piec w temperaturze 190 ºC przez około 8-10 minut. Czas pieczenia zależy głównie od wielkości i grubości ciastek, więc radzę obserwować pierwszą blachę i dostosować czas do wielkości swoich ciasteczek. Upieczone ciastka studzić na kratce.