Poduszeczki z ciasta francuskiego

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Delikatne i kruche poduszeczki z ciasta francuskiego wypełnione lekkim ptasim mleczkiem. Taki deser wprost rozpływa się w ustach. Miałam trochę obaw przed zastosowaniem takiej właśnie masy do dekoracji na wzór babeczek, ale jak widać na załączonym obrazku, wszystko wygląda bez zarzutu. Muszę nawet powiedzieć, że po schłodzeniu krem jest dużo trwalszy i sztywniejszy niż masa z serka mascarpone. Chyba będę go częściej wybierać do tego rodzaju dekoracji.

Poduszeczki z ciasta francuskiego
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
12 ciasteczek 40 minut + 2h studzenia galaretki
Czas gotowania Czas oczekiwania
15 minut 200 ºC
Porcje Czas przygotowania
12 ciasteczek 40 minut + 2h studzenia galaretki
Czas gotowania Czas oczekiwania
15 minut 200 ºC
Poduszeczki z ciasta francuskiego
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
12 ciasteczek 40 minut + 2h studzenia galaretki
Czas gotowania Czas oczekiwania
15 minut 200 ºC
Porcje Czas przygotowania
12 ciasteczek 40 minut + 2h studzenia galaretki
Czas gotowania Czas oczekiwania
15 minut 200 ºC
Składniki
  • 1 blat gotowego ciasta francuskiego
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 36 wiśni z kompotu
Porcje: ciasteczek
Sposób przygotowania
  1. Galaretkę dokładnie rozpuścić w 200 ml wrzątku, pozostawić do ostygnięcia na około 2 godziny.
  2. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 ºC. Z gotowego ciasta francuskiego wyciąć kwiatki lub okręgi o średnicy około 10 cm. Upiec zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Prawdopodobnie będzie to około 15 minut w 200 ºC.
  3. Po wystudzeniu poduszeczek z ciasta francuskiego, zrobić w nich otwory przy użyciu szpiczastego nożyka.
  4. Ubić śmietankę na sztywno, a następnie wlewać galaretkę cienką stróżką nie zaprzestając miksowania na wolnych obrotach.
  5. Gotową masę schować do lodówki na około 10 minut. Następnie, po wyciągnięciu z chłodu, całość dokładnie wymieszać. Gniazdka wypełnić tężejącym ptasim mleczkiem i wcisnąć po 3 wiśnie. Pozostałą część masy przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy. Ciastka dekorować jak muffiny. Przechowywać w chłodzie!

ptasie-mleczko

ptasie-mleczko

ptasie-mleczko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.