Pożywne batoniki musli

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Gdy nachodzi nas mały głód, fajnie by było mieć pod ręką coś pożywnego. A jeszcze fajniej by było jeżeli to coś byłoby dodatkowo w miarę zdrowe. Tak, celowo nie napisałam, że to coś jest wybitnie zdrowe, bo jednak zawiera trochę cukru. Tak, czy inaczej, uważam, że domowej roboty batoniki musli są przekąską, którą warto mieć w torebce aby szybko, skutecznie, a do tego smacznie zwalczyć natarczywego głoda.

Batoniki musli, czy jak kto woli muesli, trafiają do kategorii bez pieczenia, bo w zasadzie piekarnik nie jest konieczny do ich przygotowania. W przepisie znajdziecie informację, że płatki owsiane z orzechami, słonecznikiem i migdałami należy uprażyć w piekarniku, ale równie dobrze można to zrobić na patelni. Jednak będzie trzeba to rozłożyć na kilka tur.

Pożywne batoniki musli
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 blacha 24 cm x 21 cm (18 batoników) 15 minut + 2 godziny studzenia
    Czas pieczenia Temperatura
    prażenie 7 minut 180 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    1 blacha 24 cm x 21 cm (18 batoników) 15 minut + 2 godziny studzenia
    Czas pieczenia Temperatura
    prażenie 7 minut 180 ºC
    Pożywne batoniki musli
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 blacha 24 cm x 21 cm (18 batoników) 15 minut + 2 godziny studzenia
      Czas pieczenia Temperatura
      prażenie 7 minut 180 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      1 blacha 24 cm x 21 cm (18 batoników) 15 minut + 2 godziny studzenia
      Czas pieczenia Temperatura
      prażenie 7 minut 180 ºC
      Składniki
      • 200 g płatków owsianych
      • 100 g orzechów włoskich
      • 100 g słonecznika
      • 50 g płatków migdałów
      • 150 g suszonej żurawiny
      • 100 g brązowego cukru
      • 100 g miodu
      • 60 g masła
      • 1 laska wanilii
      • szczypta soli
      Porcje: blacha 24 cm x 21 cm (18 batoników)
      Sposób przygotowania
      1. Piekarnik nagrzać do 180 ºC*. W sużej misce wymieszać płatki owsiane, słonecznik, orzechy, pokrojone na mniejsze kawałki i migdały. Gdy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę, całą mieszankę rozsypać równomiernie na blasze i wstawić do piekarnika na około 7 minut. W trakcie prażenia delikatnie zamieszać łyżką.
      2. W międzyczasie przygotować karmel, który sklei suche składniki. W rondelku umieścić miód, cukier, masło, sól i ziarenka z laski wanilii. Całość gotować do całkowitego rozpuszczenia się cukru (około 5 minut).
      3. Uprażone suche składniki przesypać z powrotem do miski i połączyć z żurawiną. Gdy tylko cukier całkowicie się rozpuści, gorący karmel przelać do miski i dokładnie wymieszać.
      4. Blaszkę o wymiarach 24 cm x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zawartość miski przesypać do blaszki, wyrównać, przykryć drugim arkuszem papieru i dokładnie przycisnąć dłońmi. Po wstępnym przyciśnięciu dłońmi dobrze jest wziąć szklankę z płaskim dnem i docisnąć ponownie miejsce w miejsce, aby batoniki się nie rozlatywały.
      5. Blachę z zawartością odstawić na około 2 godziny do wystudzenia. Po całkowitym stwardnięciu wielkiego batona wyciągnąć na deskę i pokroić na mniejsze kawałki. Ja uzyskałam 18 batoników o wymiarach 2,5-3 cm x 10-11 cm.
      Uwagi:

      * Jak wspomniałam w opisie postu, mieszankę suchych składników można uprażyć na patelni. Według mnie użycie piekarnika jest po prostu szybsze.

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      Pożywne batoniki musli

      Pożywne batoniki musli

      Pożywne batoniki musli

       

      Liczba komentarzy do “Pożywne batoniki musli”: 3

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.