Pożywne batoniki musli
Porcje Czas przygotowania
1blacha 24 cm x 21 cm (18 batoników) 15minut + 2 godziny studzenia
Czas gotowania Czas oczekiwania
prażenie 7minut 180ºC
Porcje Czas przygotowania
1blacha 24 cm x 21 cm (18 batoników) 15minut + 2 godziny studzenia
Czas gotowania Czas oczekiwania
prażenie 7minut 180ºC
Składniki
  • 200g płatków owsianych
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g słonecznika
  • 50g płatków migdałów
  • 150g suszonej żurawiny
  • 100g brązowego cukru
  • 100g miodu
  • 60g masła
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzać do 180 ºC*. W sużej misce wymieszać płatki owsiane, słonecznik, orzechy, pokrojone na mniejsze kawałki i migdały. Gdy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę, całą mieszankę rozsypać równomiernie na blasze i wstawić do piekarnika na około 7 minut. W trakcie prażenia delikatnie zamieszać łyżką.
  2. W międzyczasie przygotować karmel, który sklei suche składniki. W rondelku umieścić miód, cukier, masło, sól i ziarenka z laski wanilii. Całość gotować do całkowitego rozpuszczenia się cukru (około 5 minut).
  3. Uprażone suche składniki przesypać z powrotem do miski i połączyć z żurawiną. Gdy tylko cukier całkowicie się rozpuści, gorący karmel przelać do miski i dokładnie wymieszać.
  4. Blaszkę o wymiarach 24 cm x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zawartość miski przesypać do blaszki, wyrównać, przykryć drugim arkuszem papieru i dokładnie przycisnąć dłońmi. Po wstępnym przyciśnięciu dłońmi dobrze jest wziąć szklankę z płaskim dnem i docisnąć ponownie miejsce w miejsce, aby batoniki się nie rozlatywały.
  5. Blachę z zawartością odstawić na około 2 godziny do wystudzenia. Po całkowitym stwardnięciu wielkiego batona wyciągnąć na deskę i pokroić na mniejsze kawałki. Ja uzyskałam 18 batoników o wymiarach 2,5-3 cm x 10-11 cm.
Pozostałe informacje

* Jak wspomniałam w opisie postu, mieszankę suchych składników można uprażyć na patelni. Według mnie użycie piekarnika jest po prostu szybsze.