(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)
Niezwykle szybkie i proste ucierane ciasto z brzoskwiniami i maślanką uda się z pewnością każdemu! Brzoskwinie, czy nektarynki można z powodzeniem zastąpić innymi owocami, na przykład pojawiającymi się sezonowo śliwkami. Ciasto znakomicie nadaje się jako dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.
Zanim zaczytacie się w przepisie, zerknijcie jeszcze na krajalnicę, którą można wykorzystać do usunięcia pestek z brzoskwiń i nektarynek lub też nasion z jabłek:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. W misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia.
W drugiej misce umieścić masło i cukier, utrzeć do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Dodać jajko (najpierw żółtko, a następnie białko) i wmiksować do masy.
Masę maślaną wymieszać z połową suchych składników, następnie dodać maślankę, wymieszać, na koniec wsypać resztę suchych składników i wymieszać jedynie do połączenia składników.
Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, poukładać owoce i posypać pozostałym cukrem. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ºC, piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 ºC i piec jeszcze przez około 40 minut do uzyskania złocistego koloru. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia ciasta.
Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknijtutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.
Jeden komentarz do “Proste ciasto na maślance z brzoskwiniami”
smakowicie wygląda :)