Proste ciasto na maślance z brzoskwiniami

Niezwykle szybkie i proste ucierane ciasto z brzoskwiniami i maślanką uda się z pewnością każdemu! Brzoskwinie, czy nektarynki można z powodzeniem zastąpić innymi owocami, na przykład pojawiającymi się sezonowo śliwkami. Ciasto znakomicie nadaje się jako dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Zanim zaczytacie się w przepisie, zerknijcie jeszcze na krajalnicę, którą można wykorzystać do usunięcia pestek z brzoskwiń i nektarynek lub też nasion z jabłek:

AliExpress.com Product – Krajalnica do brzoskwiń, nektarynek i jabłek.

 

Proste ciasto na maślance z brzoskwiniami
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 1 godzina
    Czas pieczenia Temperatura
    10 + 40 minut 180 i 160 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 1 godzina
    Czas pieczenia Temperatura
    10 + 40 minut 180 i 160 ºC
    Proste ciasto na maślance z brzoskwiniami
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 1 godzina
      Czas pieczenia Temperatura
      10 + 40 minut 180 i 160 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 1 godzina
      Czas pieczenia Temperatura
      10 + 40 minut 180 i 160 ºC
      Składniki
      • 120 g miękkiego masła
      • 150 g cukru + 3 łyżki do posypania
      • 1 duże jajko
      • 180 g mąki
      • 120 ml maślanki
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 3 brzoskwinie lub nektarynki
      Porcje: forma o wymiarach 24 cm x 21 cm
      Sposób przygotowania
      1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. W misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia.
      2. W drugiej misce umieścić masło i cukier, utrzeć do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Dodać jajko (najpierw żółtko, a następnie białko) i wmiksować do masy.
      3. Masę maślaną wymieszać z połową suchych składników, następnie dodać maślankę, wymieszać, na koniec wsypać resztę suchych składników i wymieszać jedynie do połączenia składników.
      4. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, poukładać owoce i posypać pozostałym cukrem. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ºC, piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 ºC i piec jeszcze przez około 40 minut do uzyskania złocistego koloru. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia ciasta.

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      Proste ciasto na maślance z brzoskwiniami

      Proste ciasto na maślance z brzoskwiniami

      Jeden komentarz do “Proste ciasto na maślance z brzoskwiniami

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.