Pyszne, mocno owocowe, a zarazem bardzo proste ciasto z jagodami jest obowiązkowym punktem w letnim menu. Nie wymaga użycia miksera, a jedynie zamieszania kilku składników w misce, a później około godzinnego oczekiwania podczas pieczenia. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że nie napracujecie się przy przygotowaniu tego ciasta, a efekt będzie murowany. Zniknie z talerza w mgnieniu oka. Wierzcie mi, wiem co mówię. Amatorów jagód już teraz zapraszam po kolejne inspiracje, które pojawią się na blogu za kilka dni.
Składniki
Składniki na ciasto
- 300 g mąki
- 80 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
- 100 g cukru
- 150 ml mleka kokosowego
- 2 jajka
- 0.5 cytryny skórka i sok
- szczypta soli
- 0.5 laski wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g jagód
Ponadto
- 1 łyżka mąki
- cukier puder do dekoracji
Porcje: forma o wymiarach 24 cm x 10 cm
Sposób przygotowania
- Przygotować dwie miski. W jednej z nich wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wanilię przeciąć wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka z wnętrza laski. Cytrynę sparzyć i dokładnie wyszorować. Zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok z połowy cytryny. Jagody umyć i pozostawić na sicie do obcieknięcia.
- W drugiej umieścić rozpuszczone i ostudzone masło, cukier, jajka, ziarenka wyskrobane z wanilii, sok i skórkę z cytryny oraz mleko kokosowe i dokładnie wymieszać. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać tylko do połączenia. Mogą nawet zostać niewielkie grudki mąki.
- Jagody obtoczyć w pozostałej łyżce mąki (zapobiegnie to ich opadaniu na dno ciasta) i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 55-65 minut w 180 °C do złotego koloru i suchego patyczka.
- Po ostudzeniu ciasto wyciągnąć z blachy i oprószyć cukrem pudrem.
Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.
. Zamiast masla uzylam oleju kokosowego i dodalam kruszonke. Przepyszne.