Proste ciasto z jagodami

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Pyszne, mocno owocowe, a zarazem bardzo proste ciasto z jagodami jest obowiązkowym punktem w letnim menu. Nie wymaga użycia miksera, a jedynie zamieszania kilku składników w misce, a później około godzinnego oczekiwania podczas pieczenia. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że nie napracujecie się przy przygotowaniu tego ciasta, a efekt będzie murowany. Zniknie z talerza w mgnieniu oka. Wierzcie mi, wiem co mówię. Amatorów jagód już teraz zapraszam po kolejne inspiracje, które pojawią się na blogu za kilka dni.



Proste ciasto z jagodami
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o wymiarach 24 cm x 10 cm 90 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    55-65 minut 180 °C
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o wymiarach 24 cm x 10 cm 90 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    55-65 minut 180 °C
    Proste ciasto z jagodami
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o wymiarach 24 cm x 10 cm 90 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      55-65 minut 180 °C
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o wymiarach 24 cm x 10 cm 90 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      55-65 minut 180 °C
      Składniki
      Składniki na ciasto
      • 300 g mąki
      • 80 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
      • 100 g cukru
      • 150 ml mleka kokosowego
      • 2 jajka
      • 0.5 cytryny skórka i sok
      • szczypta soli
      • 0.5 laski wanilii
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 150 g jagód
      Ponadto
      • 1 łyżka mąki
      • cukier puder do dekoracji
      Porcje: forma o wymiarach 24 cm x 10 cm
      Sposób przygotowania
      1. Przygotować dwie miski. W jednej z nich wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wanilię przeciąć wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka z wnętrza laski. Cytrynę sparzyć i dokładnie wyszorować. Zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok z połowy cytryny. Jagody umyć i pozostawić na sicie do obcieknięcia.
      2. W drugiej umieścić rozpuszczone i ostudzone masło, cukier, jajka, ziarenka wyskrobane z wanilii, sok i skórkę z cytryny oraz mleko kokosowe i dokładnie wymieszać. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać tylko do połączenia. Mogą nawet zostać niewielkie grudki mąki.
      3. Jagody obtoczyć w pozostałej łyżce mąki (zapobiegnie to ich opadaniu na dno ciasta) i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 55-65 minut w 180 °C do złotego koloru i suchego patyczka.
      4. Po ostudzeniu ciasto wyciągnąć z blachy i oprószyć cukrem pudrem.

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      Proste ciasto z jagodami

      Proste ciasto z jagodami

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.