Proste ciasto z jagodami
Porcje Czas przygotowania
1forma o wymiarach 24 cm x 10 cm 90minut
Czas pieczenia Temperatura
55-65minut 180°C
Porcje Czas przygotowania
1forma o wymiarach 24 cm x 10 cm 90minut
Czas pieczenia Temperatura
55-65minut 180°C
Składniki
Składniki na ciasto
  • 300g mąki
  • 80g masłarozpuszczonego i ostudzonego
  • 100g cukru
  • 150ml mleka kokosowego
  • 2 jajka
  • 0.5 cytrynyskórka i sok
  • szczypta soli
  • 0.5laski wanilii
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g jagód
Ponadto
  • 1łyżka mąki
  • cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania
  1. Przygotować dwie miski. W jednej z nich wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wanilię przeciąć wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka z wnętrza laski. Cytrynę sparzyć i dokładnie wyszorować. Zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok z połowy cytryny. Jagody umyć i pozostawić na sicie do obcieknięcia.
  2. W drugiej umieścić rozpuszczone i ostudzone masło, cukier, jajka, ziarenka wyskrobane z wanilii, sok i skórkę z cytryny oraz mleko kokosowe i dokładnie wymieszać. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać tylko do połączenia. Mogą nawet zostać niewielkie grudki mąki.
  3. Jagody obtoczyć w pozostałej łyżce mąki (zapobiegnie to ich opadaniu na dno ciasta) i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 55-65 minut w 180 °C do złotego koloru i suchego patyczka.
  4. Po ostudzeniu ciasto wyciągnąć z blachy i oprószyć cukrem pudrem.