Ptasie mleczko à la kopiec kreta

Dzisiejszy lekki jak chmurka deser nie wygląda raczej jak ciasto, a przypomina swoim kształtem kopiec kreta. Ptasie mleczko à la kopiec kreta nie wymaga dużego nakładu pracy, a jedynie cierpliwości podczas chłodzenia. To taki idealny deser na nadchodzące ciepłe dni. Owoce można oczywiście dowolnie modyfikować. Niech poniesie Was fantazja!

Ptasie mleczko à la kopiec kreta
Print Recipe
    Porcje
    8 porcji
    Porcje
    8 porcji
    Ptasie mleczko à la kopiec kreta
    Print Recipe
      Porcje
      8 porcji
      Porcje
      8 porcji
      Składniki
      • 1 czerwona galaretka
      • 150 ml śmietanki kremówki
      • 150 g ananasa z puszki
      • 250 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
      • 30 g cukru
      • 1 łyżeczka żelatyny
      • 100 g podłużnych biszkoptów
      • 5 kostek mlecznej czekolady
      Porcje: porcji
      Sposób przygotowania
      1. Galaretkę rozpuścić w połowie ilości wody zalecanej przez producenta. Zazwyczaj producent zaleca rozpuścić galaretkę w 500 ml wody. Do wykonania ptasiego mleczka należy użyć 250 ml. Odstawić galaretkę do ostudzenia.
      2. Gdy galaretka zacznie tężeć (trwa to zazwyczaj kilka godzin i jest mocno zależne od temperatury otoczenia), ubić śmietanę kremówkę na sztywno. Nie zaprzestając miksowania, powoli wlewać galaretkę do śmietany.
      3. Miskę o średnicy około 20 cm i wysokości około 15 centymetrów wyłożyć folią spożywczą. 1/3 ptasiego mleczka przelać do miski, ułożyć połowę plastrów ananasa, przykryć kolejną porcją ptasiego mleczka, ułożyć ananasa i przykryć resztą ptasiego mleczka. Schować do lodówki na około 30 minut w celu stężenia.
      4. W międzyczasie żelatynę zalać zimną wodą w celu namoczenia. Truskawki i cukier umieścić w rondelku i chwilę pogotować. Truskawki zmiksować na mus. Namoczoną żelatynę rozpuścić zanurzając szklankę z żelatyną w misce z wrzątkiem. Nie gotować żelatyny gdyż straci swoje właściwości. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z musem truskawkowym i pozostawić do schłodzenia.
      5. Chłodny mus truskawkowy przelać na wierzch ptasiego mleczka i wstawić do lodówki w celu stężenia na około 30 minut. Następnie, na wierzchu musu truskawkowego poukładać biszkopty.
      6. Deser schłodzić jeszcze przez co najmniej 1 godzinę. Gdy całość stężeje, kopiec kreta wyciągnąć z miski i odkleić folię. Posypać startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.

      Ptasie mleczko à la kopiec kreta

      Ptasie mleczko à la kopiec kreta

      Ptasie mleczko à la kopiec kreta

      Liczba komentarzy do “Ptasie mleczko à la kopiec kreta”: 2

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.