Ptasie mleczko à la kopiec kreta
Porcje
8porcji
Porcje
8porcji
Składniki
  • 1 czerwona galaretka
  • 150ml śmietanki kremówki
  • 150g ananasa z puszki
  • 250g truskawek(świeżych lub mrożonych)
  • 30g cukru
  • 1łyżeczka żelatyny
  • 100g podłużnych biszkoptów
  • 5kostek mlecznej czekolady
Sposób przygotowania
  1. Galaretkę rozpuścić w połowie ilości wody zalecanej przez producenta. Zazwyczaj producent zaleca rozpuścić galaretkę w 500 ml wody. Do wykonania ptasiego mleczka należy użyć 250 ml. Odstawić galaretkę do ostudzenia.
  2. Gdy galaretka zacznie tężeć (trwa to zazwyczaj kilka godzin i jest mocno zależne od temperatury otoczenia), ubić śmietanę kremówkę na sztywno. Nie zaprzestając miksowania, powoli wlewać galaretkę do śmietany.
  3. Miskę o średnicy około 20 cm i wysokości około 15 centymetrów wyłożyć folią spożywczą. 1/3 ptasiego mleczka przelać do miski, ułożyć połowę plastrów ananasa, przykryć kolejną porcją ptasiego mleczka, ułożyć ananasa i przykryć resztą ptasiego mleczka. Schować do lodówki na około 30 minut w celu stężenia.
  4. W międzyczasie żelatynę zalać zimną wodą w celu namoczenia. Truskawki i cukier umieścić w rondelku i chwilę pogotować. Truskawki zmiksować na mus. Namoczoną żelatynę rozpuścić zanurzając szklankę z żelatyną w misce z wrzątkiem. Nie gotować żelatyny gdyż straci swoje właściwości. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z musem truskawkowym i pozostawić do schłodzenia.
  5. Chłodny mus truskawkowy przelać na wierzch ptasiego mleczka i wstawić do lodówki w celu stężenia na około 30 minut. Następnie, na wierzchu musu truskawkowego poukładać biszkopty.
  6. Deser schłodzić jeszcze przez co najmniej 1 godzinę. Gdy całość stężeje, kopiec kreta wyciągnąć z miski i odkleić folię. Posypać startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.