Ptasie mleczko z owocami

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Delikatne i kremowe ptasie mleczko z owocami, które uwielbiam od kiedy tylko pamiętam. A najlepsze robi zawsze moja mama.

Ptasie mleczko z owocami
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o wymiarach 24 cm x 10 cm 2 godziny + 3 godziny studzenia
    Czas pieczenia Temperatura
    10-12 minut 180 °C
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o wymiarach 24 cm x 10 cm 2 godziny + 3 godziny studzenia
    Czas pieczenia Temperatura
    10-12 minut 180 °C
    Ptasie mleczko z owocami
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o wymiarach 24 cm x 10 cm 2 godziny + 3 godziny studzenia
      Czas pieczenia Temperatura
      10-12 minut 180 °C
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o wymiarach 24 cm x 10 cm 2 godziny + 3 godziny studzenia
      Czas pieczenia Temperatura
      10-12 minut 180 °C
      Składniki
      Składniki na biszopt
      • 1 jajko
      • 40 g mąki
      • 40 g cukru kryształu
      • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżka cukru waniliowego
      Składniki na ptasie mleczko
      • 1 galaretka o dowolnym smaku rozpuszczona w połowie objętości wody zalecanej przez producenta
      • 250 ml śmietanki kremówki
      Ponadto
      • 200 g dowolnych owoców sezonowych lub z puszki
      • 1 galaretka o dowolnym smaku na wierzch (rozpuszczona w około 300 ml wody)
      Porcje: forma o wymiarach 24 cm x 10 cm
      Sposób przygotowania
      1. Piekarnik nagrzać do 180 °C. Dno blachy keksówki wyłożyć papierem do pieczenia.
      2. Białko dokładnie oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru i ubijać do momentu rozpuszczenia się kryształków. Następnie dodać żółtko i ubijać jeszcze przez chwilę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do ubitej masy i bardzo delikatnie wymieszać. Przelać do formy, wyrównać i piec przez 10 - 12 minut w 180 °C.
      3. Rozpuścić obie galaretki i zostawić do ostygnięcia. Galaretkę przeznaczoną do dekoracji warstwy wierzchniej przygotować z 10 minutowym opóźnieniem. Po osiągnięciu temperatury pokojowej, kontrolować gęstość płynu. Gdy galaretka przeznaczona do przygotowania ptasiego mleczka zacznie tężeć, ubić śmietankę. Następnie wlewać płyn cienką stróżką do ubijanej śmietany.
      4. Na biszkopcie poukładać owoce i zalać przygotowaną masą. Ciasto wstawić na 10 minut do lodówki aby ptasie mleczko stężało. Na koniec, gdy druga galaretka zacznie tężeć, przelać ją na wierzch ciasta. Schłodzić przez około 3 godziny przed podaniem.

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      P1010994

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.