Delikatne i kremowe ptasie mleczko z owocami, które uwielbiam od kiedy tylko pamiętam. A najlepsze robi zawsze moja mama.
Porcje | Czas przygotowania |
1 forma o wymiarach 24 cm x 10 cm | 2 godziny + 3 godziny studzenia |
Czas gotowania | Czas oczekiwania |
10-12 minut | 180 °C |
|
|
|
Składniki
Składniki na biszopt
- 1 jajko
- 40 g mąki
- 40 g cukru kryształu
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
Składniki na ptasie mleczko
- 1 galaretka o dowolnym smaku rozpuszczona w połowie objętości wody zalecanej przez producenta
- 250 ml śmietanki kremówki
Ponadto
- 200 g dowolnych owoców sezonowych lub z puszki
- 1 galaretka o dowolnym smaku na wierzch (rozpuszczona w około 300 ml wody)
Porcje: forma o wymiarach 24 cm x 10 cm
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzać do 180 °C. Dno blachy keksówki wyłożyć papierem do pieczenia.
- Białko dokładnie oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru i ubijać do momentu rozpuszczenia się kryształków. Następnie dodać żółtko i ubijać jeszcze przez chwilę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do ubitej masy i bardzo delikatnie wymieszać. Przelać do formy, wyrównać i piec przez 10 - 12 minut w 180 °C.
- Rozpuścić obie galaretki i zostawić do ostygnięcia. Galaretkę przeznaczoną do dekoracji warstwy wierzchniej przygotować z 10 minutowym opóźnieniem. Po osiągnięciu temperatury pokojowej, kontrolować gęstość płynu. Gdy galaretka przeznaczona do przygotowania ptasiego mleczka zacznie tężeć, ubić śmietankę. Następnie wlewać płyn cienką stróżką do ubijanej śmietany.
- Na biszkopcie poukładać owoce i zalać przygotowaną masą. Ciasto wstawić na 10 minut do lodówki aby ptasie mleczko stężało. Na koniec, gdy druga galaretka zacznie tężeć, przelać ją na wierzch ciasta. Schłodzić przez około 3 godziny przed podaniem.
Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.