Ostatnio dość często używam dyni w swoich wypiekach. Całkiem niedawno były to mumie na Halloween z dyniowym wypełnieniem, wcześniej dyniowe ciasteczka z karmelowym lukrem i dyniowo-serowe ciasto, które do złudzenia przypomina zebrę. W każdym z tych przepisów wykorzystuję dyniowe puree. Zawsze starałam się opisać w kilku krokach jak je przygotować. Stwierdziłam jednak, że może w końcu warto przygotować osobny wpis, pokazujący jak to zrobić krok po kroku.
- 1 dynia
- Dynię umyć, przekroić na połowę i wydrążyć pestki. Pestki można poukładać na płaskiej powierzchni (na przykład na ręczniku papierowym) i wysuszyć, a następnie zajadać się nimi zamiast podjadać powiedzmy paluszki. Połówki dyni pokroić na kilka mniejszych kawałków. Ja zazwyczaj dzielę każdą połówkę na 4-8 części.
- Tak przygotowane puree można wykorzystać do przygotowania ciast, ciasteczek lub ugotowania ekspresowej zupy. Przechowywać w lodówce do 5 dni.
Do przygotowania wspomnianej zupy używam puree z dyni i bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego w proporcjach 1:1 (czyli na przykład 1 szklanka puree i 1 szklanka bulionu). Oba te składniki mieszam, gotuję i doprawiam do smaku solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i szczypiorkiem. Podaję posypane pestkami słonecznika lub dyni.