Jak przygotować puree z dyni

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Ostatnio dość często używam dyni w swoich wypiekach. Całkiem niedawno były to mumie na Halloween z dyniowym wypełnieniem, wcześniej dyniowe ciasteczka z karmelowym lukrem i dyniowo-serowe ciasto, które do złudzenia przypomina zebrę. W każdym z tych przepisów wykorzystuję dyniowe puree. Zawsze starałam się opisać w kilku krokach jak je przygotować. Stwierdziłam jednak, że może w końcu warto przygotować osobny wpis, pokazujący jak to zrobić krok po kroku.

Dyniowe puree
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 dynia 90 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    40-50 minut 180 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    1 dynia 90 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    40-50 minut 180 ºC
    Dyniowe puree
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 dynia 90 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      40-50 minut 180 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      1 dynia 90 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      40-50 minut 180 ºC
      Składniki
      • 1 dynia
      Porcje: dynia
      Sposób przygotowania
      1. Dynię umyć, przekroić na połowę i wydrążyć pestki. Pestki można poukładać na płaskiej powierzchni (na przykład na ręczniku papierowym) i wysuszyć, a następnie zajadać się nimi zamiast podjadać powiedzmy paluszki. Połówki dyni pokroić na kilka mniejszych kawałków. Ja zazwyczaj dzielę każdą połówkę na 4-8 części.
      2. Dynię poukładać skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 ºC przez 40-50 minut. Miękkość dyni można sprawdzić wbijając w nią widelec. Po upieczeniu pozostawić dynię do lekkiego ostudzenia, a następnie obrać skórę.
      3. Obraną dynię pokroić na mniejsze kawałki, a następnie zmiksować na puree za pomocą blendera.
      4. Tak przygotowane puree można wykorzystać do przygotowania ciast, ciasteczek lub ugotowania ekspresowej zupy. Przechowywać w lodówce do 5 dni.

      Do przygotowania wspomnianej zupy używam puree z dyni i bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego w proporcjach 1:1 (czyli na przykład 1 szklanka puree i 1 szklanka bulionu). Oba te składniki mieszam, gotuję i doprawiam do smaku solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i szczypiorkiem. Podaję posypane pestkami słonecznika lub dyni.

      Jak przygotować puree z dyni

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.