Racuchy z jabłkami i truskawkami

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Przepis na szybkie i bardzo proste racuchy. To musi się udać każdemu! Do standardowo dodawanych jabłek, tym razem dorzuciłam również trochę truskawek i zdecydowanie nie żałowałam. Bardzo smaczne połączenie smaków można uzyskać również używając bananów, samych lub w połączeniu z jabłkami. Na koniec wszystko obficie posypane cukrem pudrem i można się delektować tradycyjnym daniem kuchni polskiej z nutką owocowego szaleństwa.


Racuchy z jabłkami i truskawkami
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
20 racuchów 45 minut
Czas gotowania
smażyć 2-3 minuty z każdej strony
Porcje Czas przygotowania
20 racuchów 45 minut
Czas gotowania
smażyć 2-3 minuty z każdej strony
Racuchy z jabłkami i truskawkami
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
20 racuchów 45 minut
Czas gotowania
smażyć 2-3 minuty z każdej strony
Porcje Czas przygotowania
20 racuchów 45 minut
Czas gotowania
smażyć 2-3 minuty z każdej strony
Składniki
  • 300 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 1 opakowanie drożdży suszonych
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 duże jabłko
  • 300 g truskawek
  • 1 łyżka octu
Dodatkowo
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do dekoracji
Porcje: racuchów
Sposób przygotowania
  1. Mleko podgrzać do temperatury około 45 ºC (po zanurzeniu palca w mleku powinno się odczuć zdecydowaną ciepłotę). W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, drożdże, cukier i sól
  2. Do sypkich składników wlać mleko i wbić jajko. Wszystko razem wymieszać na ciasto gęstości kwaśnej śmietany. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.
  3. W tym czasie przygotować owoce. Jabłko umyć, obrać, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w niewielką kostkę (o boku około 1 cm). Podobnie postąpić z tuskawkami.
  4. Gdy ciasto znacznie powiększy swoją objętość, należy do niego wsypać owoce i wlać ocet*, a następnie dokładnie wymieszać.
  5. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć placki o średnicy około 10 cm po około 2-3 minuty na każdej ze stron. Podawać posypane cukrem pudrem.
Pozostałe informacje

*taki trik mojej mamy - dodanie niewielkiej ilości octu do ciasta sprawia, że racuchy chłoną znacznie mniej tłuszczu podczas smażenia

racuchy

Jeden komentarz do “Racuchy z jabłkami i truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.