Racuchy z jabłkami i truskawkami

Przepis na szybkie i bardzo proste racuchy. To musi się udać każdemu! Do standardowo dodawanych jabłek, tym razem dorzuciłam również trochę truskawek i zdecydowanie nie żałowałam. Bardzo smaczne połączenie smaków można uzyskać również używając bananów, samych lub w połączeniu z jabłkami. Na koniec wszystko obficie posypane cukrem pudrem i można się delektować tradycyjnym daniem kuchni polskiej z nutką owocowego szaleństwa.


Racuchy z jabłkami i truskawkami
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    20 racuchów 45 minut
    Czas pieczenia
    smażyć 2-3 minuty z każdej strony
    Porcje Czas przygotowania
    20 racuchów 45 minut
    Czas pieczenia
    smażyć 2-3 minuty z każdej strony
    Racuchy z jabłkami i truskawkami
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      20 racuchów 45 minut
      Czas pieczenia
      smażyć 2-3 minuty z każdej strony
      Porcje Czas przygotowania
      20 racuchów 45 minut
      Czas pieczenia
      smażyć 2-3 minuty z każdej strony
      Składniki
      • 300 g mąki
      • 250 ml mleka
      • 1 opakowanie drożdży suszonych
      • 1 łyżka cukru
      • szczypta soli
      • 1 duże jabłko
      • 300 g truskawek
      • 1 łyżka octu
      Dodatkowo
      • tłuszcz do smażenia
      • cukier puder do dekoracji
      Porcje: racuchów
      Sposób przygotowania
      1. Mleko podgrzać do temperatury około 45 ºC (po zanurzeniu palca w mleku powinno się odczuć zdecydowaną ciepłotę). W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, drożdże, cukier i sól
      2. Do sypkich składników wlać mleko i wbić jajko. Wszystko razem wymieszać na ciasto gęstości kwaśnej śmietany. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.
      3. W tym czasie przygotować owoce. Jabłko umyć, obrać, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w niewielką kostkę (o boku około 1 cm). Podobnie postąpić z tuskawkami.
      4. Gdy ciasto znacznie powiększy swoją objętość, należy do niego wsypać owoce i wlać ocet*, a następnie dokładnie wymieszać.
      5. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć placki o średnicy około 10 cm po około 2-3 minuty na każdej ze stron. Podawać posypane cukrem pudrem.
      Uwagi:

      *taki trik mojej mamy - dodanie niewielkiej ilości octu do ciasta sprawia, że racuchy chłoną znacznie mniej tłuszczu podczas smażenia

      racuchy

      Jeden komentarz do “Racuchy z jabłkami i truskawkami

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.