Przepis na szybkie i bardzo proste racuchy. To musi się udać każdemu! Do standardowo dodawanych jabłek, tym razem dorzuciłam również trochę truskawek i zdecydowanie nie żałowałam. Bardzo smaczne połączenie smaków można uzyskać również używając bananów, samych lub w połączeniu z jabłkami. Na koniec wszystko obficie posypane cukrem pudrem i można się delektować tradycyjnym daniem kuchni polskiej z nutką owocowego szaleństwa.
Składniki
- 300 g mąki
- 250 ml mleka
- 1 opakowanie drożdży suszonych
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 duże jabłko
- 300 g truskawek
- 1 łyżka octu
Dodatkowo
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do dekoracji
Porcje: racuchów
Sposób przygotowania
- Mleko podgrzać do temperatury około 45 ºC (po zanurzeniu palca w mleku powinno się odczuć zdecydowaną ciepłotę). W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, drożdże, cukier i sól
- Do sypkich składników wlać mleko i wbić jajko. Wszystko razem wymieszać na ciasto gęstości kwaśnej śmietany. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.
- W tym czasie przygotować owoce. Jabłko umyć, obrać, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w niewielką kostkę (o boku około 1 cm). Podobnie postąpić z tuskawkami.
- Gdy ciasto znacznie powiększy swoją objętość, należy do niego wsypać owoce i wlać ocet*, a następnie dokładnie wymieszać.
- Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć placki o średnicy około 10 cm po około 2-3 minuty na każdej ze stron. Podawać posypane cukrem pudrem.
Pozostałe informacje
*taki trik mojej mamy - dodanie niewielkiej ilości octu do ciasta sprawia, że racuchy chłoną znacznie mniej tłuszczu podczas smażenia
aż ślinka cieknie :3