Rolada z serem i wiśniami

Przyszedł i czas na to aby spróbować zrobić roladę. Oczywiście wybór padł na dżem wiśniowy. Taki z dużą ilością całych owoców. Każdy może jednak użyć swojego ulubionego.

Rolada z serem i wiśniami
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o wymiarach 30 cm x 40 cm 30 minut + 4 godziny chłodzenia
    Czas pieczenia Temperatura
    10 minut 200 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o wymiarach 30 cm x 40 cm 30 minut + 4 godziny chłodzenia
    Czas pieczenia Temperatura
    10 minut 200 ºC
    Rolada z serem i wiśniami
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o wymiarach 30 cm x 40 cm 30 minut + 4 godziny chłodzenia
      Czas pieczenia Temperatura
      10 minut 200 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o wymiarach 30 cm x 40 cm 30 minut + 4 godziny chłodzenia
      Czas pieczenia Temperatura
      10 minut 200 ºC
      Składniki
      Składniki na ciasto
      • 100 g mąki
      • 100 g cukru
      • 4 jajka
      Składniki na wypełnienie
      • 350 g podwójnie mielonego twarogu lub naturalnego serka kremowego jak np. Philadelphia
      • 1 cytryna - sok i otarta skórka
      • 80 g cukru pudru
      • 300 g konfitury wiśniowej
      Dodatkowo
      • czerwony barwnik spożywczy
      • zielony barwnik spożywczy
      Porcje: forma o wymiarach 30 cm x 40 cm
      Sposób przygotowania
      1. Piekarnik nagrzać do 200 ºC. Żółtka ubić z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, ostrożnie wymieszać. Następnie ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy żółtkowej.
      2. Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia (papier przyciąć dokładnie na wymiar blachy). Z całości ciasta odebrać po około 2 łyżki ciasta do osobnych miseczek. Do jednej z nich dodać barwnik zielony, a do drugiej czerwony. Dokładnie wymieszać i przełożyć do woreczków/rękawów cukierniczych. Odciąć rogi i na papierze narysować wisienki (owoce i szypułki). Włożyć na około 2 minuty do piekarnika, aby kolorowe kształty się zapiekły i nie rozmazały podczas przekładania reszty ciasta.
      3. Resztę ciasta wylać na papier do pieczenia i dość szybko wyrównać. Niezwłocznie włożyć do piekarnika i piec przez około 10 minut w 200 ºC.
      4. W międzyczasie przygotować nadzienie. Ser wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i sokiem oraz skórką z cytryny.
      5. Ciasto wyciągnąć na wilgotną ścierkę, delikatnie zdjąć papier i odwrócić je tak, aby "wiśniowy" wzór leżał na ścierce. Posmarować konfiturą, a następnie serem i zwinąć. Ściśle owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny (najlepiej całą noc - wtedy smaki lepiej się połączą).

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      rolada-z-serem-i-wisniami

      rolada-z-serem-i-wisniami

      rolada-z-serem-i-wisniami

      Liczba komentarzy do “Rolada z serem i wiśniami”: 2

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.