Przyszedł i czas na to aby spróbować zrobić roladę. Oczywiście wybór padł na dżem wiśniowy. Taki z dużą ilością całych owoców. Każdy może jednak użyć swojego ulubionego.
Porcje | Czas przygotowania |
1 forma o wymiarach 30 cm x 40 cm | 30 minut + 4 godziny chłodzenia |
Czas gotowania | Czas oczekiwania |
10 minut | 200 ºC |
|
|
|
Składniki
Składniki na ciasto
- 100 g mąki
- 100 g cukru
- 4 jajka
Składniki na wypełnienie
- 350 g podwójnie mielonego twarogu lub naturalnego serka kremowego jak np. Philadelphia
- 1 cytryna - sok i otarta skórka
- 80 g cukru pudru
- 300 g konfitury wiśniowej
Dodatkowo
- czerwony barwnik spożywczy
- zielony barwnik spożywczy
Porcje: forma o wymiarach 30 cm x 40 cm
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzać do 200 ºC. Żółtka ubić z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, ostrożnie wymieszać. Następnie ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy żółtkowej.
- Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia (papier przyciąć dokładnie na wymiar blachy). Z całości ciasta odebrać po około 2 łyżki ciasta do osobnych miseczek. Do jednej z nich dodać barwnik zielony, a do drugiej czerwony. Dokładnie wymieszać i przełożyć do woreczków/rękawów cukierniczych. Odciąć rogi i na papierze narysować wisienki (owoce i szypułki). Włożyć na około 2 minuty do piekarnika, aby kolorowe kształty się zapiekły i nie rozmazały podczas przekładania reszty ciasta.
- Resztę ciasta wylać na papier do pieczenia i dość szybko wyrównać. Niezwłocznie włożyć do piekarnika i piec przez około 10 minut w 200 ºC.
- W międzyczasie przygotować nadzienie. Ser wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i sokiem oraz skórką z cytryny.
- Ciasto wyciągnąć na wilgotną ścierkę, delikatnie zdjąć papier i odwrócić je tak, aby "wiśniowy" wzór leżał na ścierce. Posmarować konfiturą, a następnie serem i zwinąć. Ściśle owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny (najlepiej całą noc - wtedy smaki lepiej się połączą).
Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.
Aż nabrałam ochoty na cos słodkiego :)
Zapraszam na bloga kulinarnego :)
umieściłam tego bloga na mojej liście najlepszych blogów kulinarnych :)
http://zbiorblogowkulinarnych.blogspot.com/
Bardzo mi miło :)