Rolada z serem i wiśniami
Porcje Czas przygotowania
1forma o wymiarach 30 cm x 40 cm 30minut + 4 godziny chłodzenia
Czas gotowania Czas oczekiwania
10minut 200ºC
Porcje Czas przygotowania
1forma o wymiarach 30 cm x 40 cm 30minut + 4 godziny chłodzenia
Czas gotowania Czas oczekiwania
10minut 200ºC
Składniki
Składniki na ciasto
  • 100g mąki
  • 100g cukru
  • 4 jajka
Składniki na wypełnienie
  • 350g podwójnie mielonego twarogu lub naturalnego serka kremowego jak np. Philadelphia
  • 1 cytryna – sok i otarta skórka
  • 80g cukru pudru
  • 300g konfitury wiśniowej
Dodatkowo
  • czerwony barwnik spożywczy
  • zielony barwnik spożywczy
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzać do 200 ºC. Żółtka ubić z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, ostrożnie wymieszać. Następnie ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy żółtkowej.
  2. Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia (papier przyciąć dokładnie na wymiar blachy). Z całości ciasta odebrać po około 2 łyżki ciasta do osobnych miseczek. Do jednej z nich dodać barwnik zielony, a do drugiej czerwony. Dokładnie wymieszać i przełożyć do woreczków/rękawów cukierniczych. Odciąć rogi i na papierze narysować wisienki (owoce i szypułki). Włożyć na około 2 minuty do piekarnika, aby kolorowe kształty się zapiekły i nie rozmazały podczas przekładania reszty ciasta.
  3. Resztę ciasta wylać na papier do pieczenia i dość szybko wyrównać. Niezwłocznie włożyć do piekarnika i piec przez około 10 minut w 200 ºC.
  4. W międzyczasie przygotować nadzienie. Ser wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i sokiem oraz skórką z cytryny.
  5. Ciasto wyciągnąć na wilgotną ścierkę, delikatnie zdjąć papier i odwrócić je tak, aby „wiśniowy” wzór leżał na ścierce. Posmarować konfiturą, a następnie serem i zwinąć. Ściśle owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny (najlepiej całą noc – wtedy smaki lepiej się połączą).