Sernik dyniowy z mlekiem kokosowym bez pieczenia

Sernik dyniowy to taki lekki jak chmurka deser, który można przygotować bez pieczenia. Ciasteczkowy spód, żółta warstwa dyniowo serowa i lekka warstwa przygotowana z mleka kokosowego to wprost raj dla podniebienia. Odcienie brązu i żółci przywołują na myśl wspomnienia pięknych jesiennych dni. Złotych koron drzew, skąpanych w ciepłym słońcu i błękitnego nieba z kilkoma pięknymi, białymi obłoczkami. Obecnie drzewa pozbyły się już liści, jednak słoneczne dni ciągle się zdarzają.

Przez chwilę miałam wątpliwości co do tego, czy ciasto będzie trzymało swój kształt ponieważ nie użyłam ani grama żelatyny. Okazało się, że pomimo braku żelatyny ciasto nie „rozpływa się” i można kroić je na kawałki. Jednak koniecznie trzeba je przechowywać w lodówce.

Nie zapomnij o wcześniejszym przygotowaniu puree dyniowego. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, gdyż potrzebne będzie zupełnie zimne puree.

Sernik dyniowy bez pieczenia /z dynią/
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o średnicy 18 cm 30 minut + 1 dzień + 1 noc chłodzenia
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o średnicy 18 cm 30 minut + 1 dzień + 1 noc chłodzenia
    Sernik dyniowy bez pieczenia /z dynią/
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o średnicy 18 cm 30 minut + 1 dzień + 1 noc chłodzenia
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o średnicy 18 cm 30 minut + 1 dzień + 1 noc chłodzenia
      Składniki
      Składniki na spód
      • 100 g herbatników
      • 100 g orzechów włoskich
      • 70 g masła
      • 2 łyżeczki kakao
      Składniki na masę dyniowo-serową
      • 200 g serka kremowego
      • 100 g serka mascarpone schłodzonego przez co najmniej 1 dzień
      • 100 g puree dyniowego* najlepiej przygotować dzień wcześniej i schłodzić
      • 100 g cukru pudru
      • 1/2 laski wanilii
      • szczypta mielonego cynamonu
      • szczypta mielonego imbiru
      • szczypta mielonych goździków
      • szczypta mielonej gałki muszkatułowej
      Składniki na krem z mleka kokosowego
      • 200 g stałej masy wytrąconej z mleka kokosowego schłodzonego przez co najmniej 1 dzień
      • 150 g serka mascarpone schłodzonego przez co najmniej 1 dzień
      • 50 g cukru
      Porcje: forma o średnicy 18 cm
      Sposób przygotowania
      Przygotowanie spodu
      1. W rondelku rozpuścić masło i odstawić na około 5 minut do ostudzenia. W tym czasie w blenderze umieścić herbatniki i zmiksować na gruboziarnisty piasek. Tak samo postąpić z orzechami.
      2. Zmiksowane herbatniki, orzechy i kakao wsypać do tłuszczu i dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i przesypać mieszankę ciasteczkową do formy. Równomiernie rozprowadzić, a następnie dokładnie ubić używając szklanki z płaskim denkiem.
      3. Spód schłodzić przez około 15 minut.
      Przygotowanie masy dyniowo-serowej
      1. W misie miksera umieścić serek kremowy, mascarpone, puree dyniowe, cukier waniliowy, ziarenka z wanilii oraz przyprawy i dokładnie zmiksować do uzyskania kremowej konsystencji.
      2. Przełożyć na spód ciasta i wyrównać.
      Przygotowanie kremu z mleka kokosowego
      1. Do przygotowania kremu z mleka kokosowego najlepiej użyć mleka zawierającego możliwie największą ilością masy kokosowej (idealnie około 80%). Mleko kokosowe należy schłodzić przed wykorzystaniem i użyć jedynie(!) bardzo gęstej masy (o konsystencji mascarpone), która wytrąci się na wierzchu puszki. Łatwo odróżnić tę masę kokosową ponieważ reszta zawartości puszki ma konsystencję przypominającą wodę.
      2. W misie miksera umieścić masę kokosową oraz serek mascarpone i ubić jak bitą śmietanę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
      3. Połowę kremu z mleka kokosowego delikatnie rozsmarować na masie dyniowo-serowej, a drugą część umieścić w worku cukierniczym z ozdobną tylką i udekorować wierzch ciasta.
      4. Przed podaniem schłodzić przez noc. Przechowywać w lodówce.

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      Sernik dyniowy bez pieczenia /z dynią/

      Sernik dyniowy bez pieczenia /z dynią/

      Sernik dyniowy bez pieczenia /z dynią/

       

      Jeden komentarz do “Sernik dyniowy z mlekiem kokosowym bez pieczenia

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.