Sernik dyniowy z mlekiem kokosowym bez pieczenia

(Liczba głosów: 1, średnia ocena: 5,00 na 5)

Sernik dyniowy to taki lekki jak chmurka deser, który można przygotować bez pieczenia. Ciasteczkowy spód, żółta warstwa dyniowo serowa i lekka warstwa przygotowana z mleka kokosowego to wprost raj dla podniebienia. Odcienie brązu i żółci przywołują na myśl wspomnienia pięknych jesiennych dni. Złotych koron drzew, skąpanych w ciepłym słońcu i błękitnego nieba z kilkoma pięknymi, białymi obłoczkami. Obecnie drzewa pozbyły się już liści, jednak słoneczne dni ciągle się zdarzają.

Przez chwilę miałam wątpliwości co do tego, czy ciasto będzie trzymało swój kształt ponieważ nie użyłam ani grama żelatyny. Okazało się, że pomimo braku żelatyny ciasto nie „rozpływa się” i można kroić je na kawałki. Jednak koniecznie trzeba je przechowywać w lodówce.

Nie zapomnij o wcześniejszym przygotowaniu puree dyniowego. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, gdyż potrzebne będzie zupełnie zimne puree.

Sernik dyniowy bez pieczenia /z dynią/
Print Recipe