Sernik dyniowy bez pieczenia /z dynią/
Porcje Czas przygotowania
1forma o średnicy 18 cm 30minut + 1 dzień + 1 noc chłodzenia
Porcje Czas przygotowania
1forma o średnicy 18 cm 30minut + 1 dzień + 1 noc chłodzenia
Składniki
Składniki na spód
  • 100g herbatników
  • 100g orzechów włoskich
  • 70g masła
  • 2łyżeczki kakao
Składniki na masę dyniowo-serową
  • 200g serka kremowego
  • 100g serka mascarponeschłodzonego przez co najmniej 1 dzień
  • 100g puree dyniowego*najlepiej przygotować dzień wcześniej i schłodzić
  • 100g cukru pudru
  • 1/2 laski wanilii
  • szczypta mielonego cynamonu
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta mielonej gałki muszkatułowej
Składniki na krem z mleka kokosowego
  • 200g stałej masy wytrąconej z mleka kokosowegoschłodzonego przez co najmniej 1 dzień
  • 150g serka mascarponeschłodzonego przez co najmniej 1 dzień
  • 50g cukru
Sposób przygotowania
Przygotowanie spodu
  1. W rondelku rozpuścić masło i odstawić na około 5 minut do ostudzenia. W tym czasie w blenderze umieścić herbatniki i zmiksować na gruboziarnisty piasek. Tak samo postąpić z orzechami.
  2. Zmiksowane herbatniki, orzechy i kakao wsypać do tłuszczu i dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i przesypać mieszankę ciasteczkową do formy. Równomiernie rozprowadzić, a następnie dokładnie ubić używając szklanki z płaskim denkiem.
  3. Spód schłodzić przez około 15 minut.
Przygotowanie masy dyniowo-serowej
  1. W misie miksera umieścić serek kremowy, mascarpone, puree dyniowe, cukier waniliowy, ziarenka z wanilii oraz przyprawy i dokładnie zmiksować do uzyskania kremowej konsystencji.
  2. Przełożyć na spód ciasta i wyrównać.
Przygotowanie kremu z mleka kokosowego
  1. Do przygotowania kremu z mleka kokosowego najlepiej użyć mleka zawierającego możliwie największą ilością masy kokosowej (idealnie około 80%). Mleko kokosowe należy schłodzić przed wykorzystaniem i użyć jedynie(!) bardzo gęstej masy (o konsystencji mascarpone), która wytrąci się na wierzchu puszki. Łatwo odróżnić tę masę kokosową ponieważ reszta zawartości puszki ma konsystencję przypominającą wodę.
  2. W misie miksera umieścić masę kokosową oraz serek mascarpone i ubić jak bitą śmietanę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  3. Połowę kremu z mleka kokosowego delikatnie rozsmarować na masie dyniowo-serowej, a drugą część umieścić w worku cukierniczym z ozdobną tylką i udekorować wierzch ciasta.
  4. Przed podaniem schłodzić przez noc. Przechowywać w lodówce.
Pozostałe informacje

*Przepis na przygotowanie puree dyniowego.