Sernik jagodowy na zimno

Przepis na sernik jagodowy na zimno przyda się chyba każdemu podczas ogarniających nas upałów. Nie zapomnijcie przechowywać go w lodówce – zapobiegnie to utracie kształtu ciasta a jednocześnie jego spożycie przyniesie odrobinę ochłody. Dzięki temu, że do jego przygotowania używa się dość sporej ilości jogurtu greckiego, sernik jest bardzo lekki i delikatny. Nie trzeba się więc ograniczać do jednego kawałka.

Co prawda w przepisie podaję składniki i wskazówki do upieczenia własnego biszkoptu, ale równie dobrze można skorzystać z podłużnych biszkoptów kupionych w sklepie. Dzięki temu przygotowanie ciasta zajmie mniej czasu, a co najważniejsze, nie podgrzejemy sobie kuchni piekąc spód. Podejrzewam, że 100 g biszkoptów w zupełności wystarczy do przygotowania ciasta na tortownicy o średnicy 18 cm.

Sernik jagodowy na zimno
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o średnicy 18 cm 20 minut + 4.5 godziny chłodzenia
    Czas pieczenia Temperatura
    12 minut 180 °C
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o średnicy 18 cm 20 minut + 4.5 godziny chłodzenia
    Czas pieczenia Temperatura
    12 minut 180 °C
    Sernik jagodowy na zimno
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o średnicy 18 cm 20 minut + 4.5 godziny chłodzenia
      Czas pieczenia Temperatura
      12 minut 180 °C
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o średnicy 18 cm 20 minut + 4.5 godziny chłodzenia
      Czas pieczenia Temperatura
      12 minut 180 °C
      Składniki
      Składniki na biszkopt
      • 1 jajko
      • 40 g mąki
      • 40 g cukru
      • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      Składniki na sernik
      • 130 g serka mascarpone
      • 200 g jogurtu greckiego
      • 100 g śmietanki kremówki
      • 60 g cukru
      • 2 łyżki żelatyny
      • 120 g jagód
      Porcje: forma o średnicy 18 cm
      Sposób przygotowania
      Przygotowanie biszkoptowego spodu
      1. Piekarnik nagrzać do 180 °C. Białko dokładnie oddzielić od żółtka, umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i ubijać do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodawać cukier (po łyżeczce) nie zaprzestając miksowania.
      2. Po wsypaniu całego cukru ubijać jeszcze przez chwilę aby upewnić się, że cukier ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu. Na koniec dodać żółtko i jedynie wmiksować je do masy białkowej.
      3. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do ubitej masy i bardzo delikatnie wymieszać, tak, aby ciasto nie opadło.
      4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę biszkoptową wyrównać na powierzchni papieru. Piec w 180 °C przez około 12 minut, wystudzić.
      Przygotowanie sernika
      1. Żelatynę namoczyć w 100 ml zimnej wody przez około 5 minut. Serek mascarpone miksować z cukrem i jogurtem greckim do momentu rozpuszczenia cukru. Naczynie z żelatyną umieścić w większym naczyniu z wrzątkiem i rozpuścić ją. Do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek masy serowo-jogurtowej, wymieszać. Połączyć z całością masy serowo-jogurtowej.
      2. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z masą serowo-jogurtową.
      3. Jagody zmiksować na mus przy użyciu blendera.
      4. Masę serową rozdzielić do trzech misek. Przygotować trzy kolory masy przy użyciu różnej ilości jagód. Można do zrobić w następujący sposób: w misce nr 1 umieścić 1 łyżkę zmiksowanych jagód, w misce nr 2 umieścić 2 łyżki zmiksowanych jagód, a w misce nr 3 umieścić 3 łyżki jagód. Powtarzać aż wszystkie zmiksowane jagody będą rozdzielone. Masy serowe wymieszać z jagodami.
      5. Biszkopt umieścić w tortownicy, w której był pieczony (radzę jednak by usunąć papier aby ciasto nie naciągnęło jego zapachu). Brzegi tortownicy owinąć w folię aluminiową lub spożywczą aby umożliwić łatwe wyciągnięcie sernika po jego stężeniu.
      6. Na wierzch biszkoptu wyłożyć najciemniejszy kolor sernika. Schować do lodówki na około 30 minut - umożliwi to stężenie masy i zapobiegnie mieszaniu z kolejną warstwą*.
      7. Po około 30 minutach wyłożyć masę o średnim kolorze, ponownie schować do lodówki na około 30 minut, a następnie wyłożyć najjaśniejszą masę serową. Ciasto schłodzić przez co najmniej 3 godziny przed podaniem. Przechowywać w lodówce!
      Uwagi:

      *Ja nie poczekałam wystarczająco długo i niestety dwie ciemne warstwy sernika wymieszały się, dlatego też zwracam na to uwagę w treści przepisu.

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      Sernik jagodowy na zimno

      Sernik jagodowy na zimno

       

      Liczba komentarzy do “Sernik jagodowy na zimno”: 4

      1. Wydaje się lekki, a w rzeczywistości jest dość tłusty – mascarpone 80% tłuszczu, kremówka 36%, a jakby zastąpić mascarpone zwykłym mielonym twarogiem? :-)

        1. Poza mascarpone i kremówką w serniku jest też spora ilość jogurtu greckiego, więc ciasto jest bardzo lekkie (przynajmniej ja miałam takie odczucie). Wydaje mi się, że sernik będzie odrobinę mniej kremowy jeśli serek mascarpone zastąpi się zwykłym twarogiem, ale może rzeczywiście będzie trochę mniej kaloryczny. Reszta przepisu pozostanie raczej bez zmian.

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.