Sernik jagodowy na zimno
Porcje Czas przygotowania
1forma o średnicy 18 cm 20minut + 4.5 godziny chłodzenia
Czas gotowania Czas oczekiwania
12minut 180°C
Porcje Czas przygotowania
1forma o średnicy 18 cm 20minut + 4.5 godziny chłodzenia
Czas gotowania Czas oczekiwania
12minut 180°C
Składniki
Składniki na biszkopt
  • 1 jajko
  • 40g mąki
  • 40g cukru
  • 0.5łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Składniki na sernik
  • 130g serka mascarpone
  • 200g jogurtu greckiego
  • 100g śmietanki kremówki
  • 60g cukru
  • 2łyżki żelatyny
  • 120g jagód
Sposób przygotowania
Przygotowanie biszkoptowego spodu
  1. Piekarnik nagrzać do 180 °C. Białko dokładnie oddzielić od żółtka, umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i ubijać do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodawać cukier (po łyżeczce) nie zaprzestając miksowania.
  2. Po wsypaniu całego cukru ubijać jeszcze przez chwilę aby upewnić się, że cukier ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu. Na koniec dodać żółtko i jedynie wmiksować je do masy białkowej.
  3. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do ubitej masy i bardzo delikatnie wymieszać, tak, aby ciasto nie opadło.
  4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę biszkoptową wyrównać na powierzchni papieru. Piec w 180 °C przez około 12 minut, wystudzić.
Przygotowanie sernika
  1. Żelatynę namoczyć w 100 ml zimnej wody przez około 5 minut. Serek mascarpone miksować z cukrem i jogurtem greckim do momentu rozpuszczenia cukru. Naczynie z żelatyną umieścić w większym naczyniu z wrzątkiem i rozpuścić ją. Do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek masy serowo-jogurtowej, wymieszać. Połączyć z całością masy serowo-jogurtowej.
  2. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z masą serowo-jogurtową.
  3. Jagody zmiksować na mus przy użyciu blendera.
  4. Masę serową rozdzielić do trzech misek. Przygotować trzy kolory masy przy użyciu różnej ilości jagód. Można do zrobić w następujący sposób: w misce nr 1 umieścić 1 łyżkę zmiksowanych jagód, w misce nr 2 umieścić 2 łyżki zmiksowanych jagód, a w misce nr 3 umieścić 3 łyżki jagód. Powtarzać aż wszystkie zmiksowane jagody będą rozdzielone. Masy serowe wymieszać z jagodami.
  5. Biszkopt umieścić w tortownicy, w której był pieczony (radzę jednak by usunąć papier aby ciasto nie naciągnęło jego zapachu). Brzegi tortownicy owinąć w folię aluminiową lub spożywczą aby umożliwić łatwe wyciągnięcie sernika po jego stężeniu.
  6. Na wierzch biszkoptu wyłożyć najciemniejszy kolor sernika. Schować do lodówki na około 30 minut – umożliwi to stężenie masy i zapobiegnie mieszaniu z kolejną warstwą*.
  7. Po około 30 minutach wyłożyć masę o średnim kolorze, ponownie schować do lodówki na około 30 minut, a następnie wyłożyć najjaśniejszą masę serową. Ciasto schłodzić przez co najmniej 3 godziny przed podaniem. Przechowywać w lodówce!
Pozostałe informacje

*Ja nie poczekałam wystarczająco długo i niestety dwie ciemne warstwy sernika wymieszały się, dlatego też zwracam na to uwagę w treści przepisu.