Sernik na zimno z galaretką

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Lato to taki czas, kiedy najchętniej sięgamy po lekkie ciasta z owocami galaretką. W głównej mierze jest to związane z łatwością dostępu do całej gamy świeżych owoców. Dodatkowo, letnie wypieki kojarzą się z minimalnym czasem pieczenia. Dlatego też u mnie pieczenie zajmuje tylko chwilkę, aby przygotować biszkoptowy spód, jednak równie dobrze można użyć gotowych biszkoptów poukładanych na dnie formy. W taki oto sposób powstaje lekutki jak chmurka sernik na zimno z galaretką i owocami – niebo w gębie.

Sernik na zimno z galaretką
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o średnicy 18 cm 90 minut + 3 godziny chłodzenia
    Czas pieczenia Temperatura
    12 minut 180 °C
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o średnicy 18 cm 90 minut + 3 godziny chłodzenia
    Czas pieczenia Temperatura
    12 minut 180 °C
    Sernik na zimno z galaretką
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o średnicy 18 cm 90 minut + 3 godziny chłodzenia
      Czas pieczenia Temperatura
      12 minut 180 °C
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o średnicy 18 cm 90 minut + 3 godziny chłodzenia
      Czas pieczenia Temperatura
      12 minut 180 °C
      Składniki
      Składniki na masę serową
      • 300 g twarogu sernikowego
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 100 ml śmietanki kremówki
      • 1 galaretka rozpuszczona w 250 ml wody (w moim przypadku brzoskwiniowa)
      Składniki na biszkopt
      • 1 jajko
      • 40 g mąki
      • 40 g cukru
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      Dodatkowo
      • owoce do dekoracji (truskawki, borówki, jagody lub całkiem inne)
      • 1 galaretka rozpuszczona w 300 ml wody (w moim przypadku agrestowa)
      Porcje: forma o średnicy 18 cm
      Sposób przygotowania
      Uwagi ogólne
      1. Robiąc ciasta z galaretką, przed przystąpieniem do pieczenia warto przeczytać cały przepis aby uniknąć konieczności czekania na wystudzenie, bądź też stężenie galaretki. W przypadku tego ciasta proponuję następującą kolejność postępowania: 1) rozpuścić galaretki (zarówno tą, która będzie w warstwie serowej jak i tą do dekoracji) 2) upiec biszkopt 3) po wystudzeniu biszkopta i galaretki przystąpić do przygotowania masy serowej
      Przygotowanie biszkoptowego spodu
      1. Piekarnik nagrzać do 180 °C. Białko dokładnie oddzielić od żółtka, umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i ubijać do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodawać cukier (po łyżce) nie zaprzestając miksowania.
      2. Po wsypaniu całego cukru ubijać jeszcze przez chwilę aby upewnić się, że cukier ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu. Na koniec dodać żółtko i jedynie wmiksować je do masy białkowej.
      3. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do ubitej masy i bardzo delikatnie wymieszać, tak, aby ciasto nie opadło.
      4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę biszkoptową rozrównać na powierzchni papieru. Piec w 180 °C przez około 12 minut, wystudzić.
      Przygotowanie masy serowej
      1. Gdy galaretka będzie już całkiem zimna, ubić śmietankę kremówkę na sztywno. Gdy śmietana będzie już sztywna, dodać cukier puder i zmiksować do połączenia.
      2. Do ubitej śmietany dodawać serek w kilku partiach (po dość sporej łyżce) i miksować do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec wlewać galaretkę (cienką stróżką), nie zaprzestając miksowania. Masę serową schować na około 15 minut do lodówki - do lekkiego stężenia.
      3. Z biszkopta ściągnąć papier (aby ciasto nie przeszło zapachem papieru) i zamknąć go w tortownicy. Na wierzch biszkopta wylać masę serową i wyrównać. Schować do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.
      4. Na wierzchu schłodzonej masy serowej poukładać owoce i zalać galaretką. Ponownie schować do lodówki. Schłodzić co najmniej 3 godziny przed podaniem.

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      Sernik na zimno z galaretką i owocami

      Sernik na zimno z galaretką i owocami

      Sernik na zimno z galaretką i owocami

      Letnie owoce

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.