Lato to taki czas, kiedy najchętniej sięgamy po lekkie ciasta z owocami galaretką. W głównej mierze jest to związane z łatwością dostępu do całej gamy świeżych owoców. Dodatkowo, letnie wypieki kojarzą się z minimalnym czasem pieczenia. Dlatego też u mnie pieczenie zajmuje tylko chwilkę, aby przygotować biszkoptowy spód, jednak równie dobrze można użyć gotowych biszkoptów poukładanych na dnie formy. W taki oto sposób powstaje lekutki jak chmurka sernik na zimno z galaretką i owocami – niebo w gębie.
Porcje | Czas przygotowania |
1 forma o średnicy 18 cm | 90 minut + 3 godziny chłodzenia |
Czas gotowania | Czas oczekiwania |
12 minut | 180 °C |
|
|
|
Składniki
Składniki na masę serową
- 300 g twarogu sernikowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1 galaretka rozpuszczona w 250 ml wody (w moim przypadku brzoskwiniowa)
Składniki na biszkopt
- 1 jajko
- 40 g mąki
- 40 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo
- owoce do dekoracji (truskawki, borówki, jagody lub całkiem inne)
- 1 galaretka rozpuszczona w 300 ml wody (w moim przypadku agrestowa)
Porcje: forma o średnicy 18 cm
Sposób przygotowania
Uwagi ogólne
- Robiąc ciasta z galaretką, przed przystąpieniem do pieczenia warto przeczytać cały przepis aby uniknąć konieczności czekania na wystudzenie, bądź też stężenie galaretki. W przypadku tego ciasta proponuję następującą kolejność postępowania: 1) rozpuścić galaretki (zarówno tą, która będzie w warstwie serowej jak i tą do dekoracji) 2) upiec biszkopt 3) po wystudzeniu biszkopta i galaretki przystąpić do przygotowania masy serowej
Przygotowanie biszkoptowego spodu
- Piekarnik nagrzać do 180 °C. Białko dokładnie oddzielić od żółtka, umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i ubijać do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodawać cukier (po łyżce) nie zaprzestając miksowania.
- Po wsypaniu całego cukru ubijać jeszcze przez chwilę aby upewnić się, że cukier ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu. Na koniec dodać żółtko i jedynie wmiksować je do masy białkowej.
- Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do ubitej masy i bardzo delikatnie wymieszać, tak, aby ciasto nie opadło.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę biszkoptową rozrównać na powierzchni papieru. Piec w 180 °C przez około 12 minut, wystudzić.
Przygotowanie masy serowej
- Gdy galaretka będzie już całkiem zimna, ubić śmietankę kremówkę na sztywno. Gdy śmietana będzie już sztywna, dodać cukier puder i zmiksować do połączenia.
- Do ubitej śmietany dodawać serek w kilku partiach (po dość sporej łyżce) i miksować do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec wlewać galaretkę (cienką stróżką), nie zaprzestając miksowania. Masę serową schować na około 15 minut do lodówki - do lekkiego stężenia.
- Z biszkopta ściągnąć papier (aby ciasto nie przeszło zapachem papieru) i zamknąć go w tortownicy. Na wierzch biszkopta wylać masę serową i wyrównać. Schować do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.
- Na wierzchu schłodzonej masy serowej poukładać owoce i zalać galaretką. Ponownie schować do lodówki. Schłodzić co najmniej 3 godziny przed podaniem.
Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.