Sernik z likierem jajecznym bez pieczenia

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Szybki i lekki sernik bez pieczenia z likierem jajecznym, zwanym Advocaatem, będzie doskonałym wyborem dla osób, które nie chcą poświęcić długich godzin na przygotowanie słodkiego co nieco. Co prawda poza dwudziestoma minutami potrzebnymi na przygotowanie ciasta trzeba jeszcze chwilę poczekać aby żelatyna dobrze związała, jednak w moim odczuciu jest to wprost ekspresowy deser.

Przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta jeszcze mała porada. Aby mieć pewność, że brzeg przygotowanego ciasta będzie gładki, a ciasto nie przyklei się do tortownicy, proponuję pokryć brzegi formy folią aluminiową. Podczas otwierania tortownicy ciasto będzie przyklejone do folii, a nie do formy, co zapobiegnie jego pęknięciu podczas wyciągania deseru. Pomysł szybki i prosty, a według mnie bardzo pomocny.

Sernik z likierem jajecznym bez pieczenia
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o średnicy 18 cm 20 minut + 3 godziny chłodzenia
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o średnicy 18 cm 20 minut + 3 godziny chłodzenia
    Sernik z likierem jajecznym bez pieczenia
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o średnicy 18 cm 20 minut + 3 godziny chłodzenia
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o średnicy 18 cm 20 minut + 3 godziny chłodzenia
      Składniki
      Składniki na spód ciasta
      • 70 g herbatników
      • 70 g orzechów włoskich
      • 50 g masła
      Składniki na masę serową
      • 500 g twarogu sernikowego
      • 50 g cukru pudru
      • 100 ml likieru jajecznego
      • 100 ml kwaśnej śmietany
      • 1 łyżka żelatyny
      • 2 łyżeczki cukru z wanilią
      Ponadto
      • połówki orzechów do dekoracji
      • likier jajeczny do dekoracji
      Porcje: forma o średnicy 18 cm
      Sposób przygotowania
      1. Orzechy umieścić na suchej patelni i uprażyć, uważając aby ich nie przypalić, a następnie ostudzić. Masło rozpuścić i ostudzić. Po ostudzeniu się orzechów rozdrobnić je razem z herbatnikami na "piasek". Do mieszanki ciastkowo-orzechowej wlać ostudzone masło i dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wyrównać i przycisnąć dnem szklanki w celu uzyskania zwartej warstwy, a następnie umieścić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
      2. Żelatynę zalać połową szklanki wody i pozostawić do nasiąknięcia na około 5 minut. W międzyczasie przygotować masę serową. W misie miksera umieścić pozostałe składniki, czyli ser, cukier puder, cukier z wanilią, likier i śmietanę. Wszystkie składniki zmiksować do połączenia się i miksować jeszcze przez 3-5 minut.
      3. Naczynie z żelatyną umieścić we wrzątku i ją rozpuścić. Do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek masy serowej. Po dokładnym wymieszaniu żelatynę dodać do pozostałej części masy serowej i ponownie wymieszać.
      4. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, przyozdobić połówkami orzechów i schłodzić przez co najmniej 3 godziny.

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      Sernik z likierem jajecznym bez pieczenia

      Sernik z likierem jajecznym bez pieczenia

      Sernik z likierem jajecznym bez pieczenia

      Sernik z likierem jajecznym bez pieczenia

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.