Sernik z likierem jajecznym bez pieczenia

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Szybki i lekki sernik bez pieczenia z likierem jajecznym, zwanym Advocaatem, będzie doskonałym wyborem dla osób, które nie chcą poświęcić długich godzin na przygotowanie słodkiego co nieco. Co prawda poza dwudziestoma minutami potrzebnymi na przygotowanie ciasta trzeba jeszcze chwilę poczekać aby żelatyna dobrze związała, jednak w moim odczuciu jest to wprost ekspresowy deser.

Przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta jeszcze mała porada. Aby mieć pewność, że brzeg przygotowanego ciasta będzie gładki, a ciasto nie przyklei się do tortownicy, proponuję pokryć brzegi formy folią aluminiową. Podczas otwierania tortownicy ciasto będzie przyklejone do folii, a nie do formy, co zapobiegnie jego pęknięciu podczas wyciągania deseru. Pomysł szybki i prosty, a według mnie bardzo pomocny.

Sernik z likierem jajecznym bez pieczenia
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 forma o średnicy 18 cm 20 minut + 3 godziny chłodzenia
Porcje Czas przygotowania
1 forma o średnicy 18 cm 20 minut + 3 godziny chłodzenia
Sernik z likierem jajecznym bez pieczenia
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 forma o średnicy 18 cm 20 minut + 3 godziny chłodzenia
Porcje Czas przygotowania
1 forma o średnicy 18 cm 20 minut + 3 godziny chłodzenia
Składniki
Składniki na spód ciasta
  • 70 g herbatników
  • 70 g orzechów włoskich
  • 50 g masła
Składniki na masę serową
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 50 g cukru pudru
  • 100 ml likieru jajecznego
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
Ponadto
  • połówki orzechów do dekoracji
  • likier jajeczny do dekoracji
Porcje: forma o średnicy 18 cm
Sposób przygotowania
  1. Orzechy umieścić na suchej patelni i uprażyć, uważając aby ich nie przypalić, a następnie ostudzić. Masło rozpuścić i ostudzić. Po ostudzeniu się orzechów rozdrobnić je razem z herbatnikami na "piasek". Do mieszanki ciastkowo-orzechowej wlać ostudzone masło i dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wyrównać i przycisnąć dnem szklanki w celu uzyskania zwartej warstwy, a następnie umieścić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
  2. Żelatynę zalać połową szklanki wody i pozostawić do nasiąknięcia na około 5 minut. W międzyczasie przygotować masę serową. W misie miksera umieścić pozostałe składniki, czyli ser, cukier puder, cukier z wanilią, likier i śmietanę. Wszystkie składniki zmiksować do połączenia się i miksować jeszcze przez 3-5 minut.
  3. Naczynie z żelatyną umieścić we wrzątku i ją rozpuścić. Do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek masy serowej. Po dokładnym wymieszaniu żelatynę dodać do pozostałej części masy serowej i ponownie wymieszać.
  4. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, przyozdobić połówkami orzechów i schłodzić przez co najmniej 3 godziny.

Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

Sernik z likierem jajecznym bez pieczenia

Sernik z likierem jajecznym bez pieczenia

Sernik z likierem jajecznym bez pieczenia

Sernik z likierem jajecznym bez pieczenia

Jeden komentarz do “Sernik z likierem jajecznym bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.