Sernik z likierem jajecznym bez pieczenia
Porcje Czas przygotowania
1forma o średnicy 18 cm 20minut + 3 godziny chłodzenia
Porcje Czas przygotowania
1forma o średnicy 18 cm 20minut + 3 godziny chłodzenia
Składniki
Składniki na spód ciasta
  • 70g herbatników
  • 70g orzechów włoskich
  • 50g masła
Składniki na masę serową
  • 500g twarogu sernikowego
  • 50g cukru pudru
  • 100ml likieru jajecznego
  • 100ml kwaśnej śmietany
  • 1łyżka żelatyny
  • 2łyżeczki cukru z wanilią
Ponadto
  • połówki orzechówdo dekoracji
  • likier jajecznydo dekoracji
Sposób przygotowania
  1. Orzechy umieścić na suchej patelni i uprażyć, uważając aby ich nie przypalić, a następnie ostudzić. Masło rozpuścić i ostudzić. Po ostudzeniu się orzechów rozdrobnić je razem z herbatnikami na "piasek". Do mieszanki ciastkowo-orzechowej wlać ostudzone masło i dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wyrównać i przycisnąć dnem szklanki w celu uzyskania zwartej warstwy, a następnie umieścić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
  2. Żelatynę zalać połową szklanki wody i pozostawić do nasiąknięcia na około 5 minut. W międzyczasie przygotować masę serową. W misie miksera umieścić pozostałe składniki, czyli ser, cukier puder, cukier z wanilią, likier i śmietanę. Wszystkie składniki zmiksować do połączenia się i miksować jeszcze przez 3-5 minut.
  3. Naczynie z żelatyną umieścić we wrzątku i ją rozpuścić. Do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek masy serowej. Po dokładnym wymieszaniu żelatynę dodać do pozostałej części masy serowej i ponownie wymieszać.
  4. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, przyozdobić połówkami orzechów i schłodzić przez co najmniej 3 godziny.