Sernik z mango bez pieczenia

Sernik z mango można przygotować od początku do końca bez użycia piekarnika. Tym razem zrezygnowałam nawet z upieczenia biszkoptowego spodu i zastąpiłam go podłuznymi biszkoptami, które można kupić chyba w każdym sklepie spożywczym. Ciasto nie straciło przez to ani trochę na swoim smaku! A wspominając o smaku – jest dość egzotyczny, co zawdzięcza użyciu dużej ilości mango. Dodatkowym atutem użycia tego owocu jest przepiękny, słonecznie żółty kolor. Niewątplinie kojarzy się z pełnią lata.

Sernik z mango bez pieczenia
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 blacha 24 cm x 21 cm 90 minut + 3 godziny chłodzenia
    Porcje Czas przygotowania
    1 blacha 24 cm x 21 cm 90 minut + 3 godziny chłodzenia
    Sernik z mango bez pieczenia
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 blacha 24 cm x 21 cm 90 minut + 3 godziny chłodzenia
      Porcje Czas przygotowania
      1 blacha 24 cm x 21 cm 90 minut + 3 godziny chłodzenia
      Składniki
      Składniki na spód
      • 150 g podłużnych biszkoptów
      Składniki na sernik
      • 500 g twarogu sernikowego
      • 60 g cukru
      • 250 ml soku o smaku mango marakuja
      • 300 ml śmietanki kremówki
      • 2 łyżki żelatyny
      Składniki na warstwę wierzchnią
      • 30 g cukru
      • 1 łyżka żelatyny
      Ponadto
      • bita śmietana do dekoracji
      Porcje: blacha 24 cm x 21 cm
      Sposób przygotowania
      1. Formę o wymiarach 24 cm x 21 cm wyłożyć folią aluminiową, a następnie spód wypełnić ściśle biszkoptami. W razie potrzeby, przyciąć biszkopty do potrzebnego rozmiaru.
      2. Żelatynę namoczyć w 50 ml wody przez około 5 minut. W międzyczasie w misie miksera umieścić ser i cukier, rozpocząć miksowanie. Nie wyłączając robota do sera wlewać powoli sok o smaku mango i marakui. Miksować do uzyskania jednolitej masy.
      3. Żelatynę rozpuścić, na przykład umieszczając naczynie z żelatyną w garnuszku z wrzątkiem. Do rozpuszczonej żelatyny dodać około 6 łyżek masy serowej*, wymieszać. Rozprowadzoną żelatynę wlać do pozostałej części masy serowej, dokładnie wymieszać i schować do lodówki na około 20 minut.
      4. Po schłodzeniu masy serowej ubić śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszać z masą serową. Całość przelać do blachy wyłożonej biszkoptami i schować do lodówki na około 1 godzinę.
      5. Żelatynę namoczyć w 50 ml wody przez około 5 minut. Miąższ z mango zmiksować blenderem do uzyskania musu owocowego. Żelatynę rozpuścić wstawiając naczynie do garnuszka z wrzątkiem i podobnie jak w przypadku masy serowej - najpierw rozprowadzić żelatynę w niewielkiej ilości musu z mango, a następnie wymieszać z całością.
      6. Sernik pokryć równomiernie musem z mango. Odstawić do ponownego ochłodzenia (na co najmniej 3 godziny). Przechowywać w lodówce. Podawać udekorowane bitą śmietaną.
      Uwagi:

      *krok rozprowadzenia żelatyny w masie serowej jest o tyle istotny, że zapobiega powstawaniu grudek żelatyny i ułatwia rozprowadzenie składnika żelującego w całej objętości masy. Jeżeli jednak, pomimo rozprowadzenia żelatyny, zauważycie "galaretkowe gluty" w swojej masie, należy wlać wrzątek do garczka o średnicy niewiele mniejszej niż średnica miski. Miskę należy położyć nad garczkiem z gotującą się wodą i podgrzewać masę przez chwilę do całkowitego rozprowadzenia powstałych "glutów". Dość spore grudki substancji żelującej lubią powstawać gdy żelatynę wlewa się do zimnej masy (np. jeżeli sok i ser były uprzednio przechowywane w lodówce).

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      Sernik z mango bez pieczenia

      Sernik z mango bez pieczenia

       

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.