Sernik z mango bez pieczenia
Porcje Czas przygotowania
1blacha 24 cm x 21 cm 90minut + 3 godziny chłodzenia
Porcje Czas przygotowania
1blacha 24 cm x 21 cm 90minut + 3 godziny chłodzenia
Składniki
Składniki na spód
  • 150g podłużnych biszkoptów
Składniki na sernik
  • 500g twarogu sernikowego
  • 60g cukru
  • 250ml soku o smaku mango marakuja
  • 300ml śmietanki kremówki
  • 2łyżki żelatyny
Składniki na warstwę wierzchnią
  • 30g cukru
  • 1łyżka żelatyny
Ponadto
  • bita śmietanado dekoracji
Sposób przygotowania
  1. Formę o wymiarach 24 cm x 21 cm wyłożyć folią aluminiową, a następnie spód wypełnić ściśle biszkoptami. W razie potrzeby, przyciąć biszkopty do potrzebnego rozmiaru.
  2. Żelatynę namoczyć w 50 ml wody przez około 5 minut. W międzyczasie w misie miksera umieścić ser i cukier, rozpocząć miksowanie. Nie wyłączając robota do sera wlewać powoli sok o smaku mango i marakui. Miksować do uzyskania jednolitej masy.
  3. Żelatynę rozpuścić, na przykład umieszczając naczynie z żelatyną w garnuszku z wrzątkiem. Do rozpuszczonej żelatyny dodać około 6 łyżek masy serowej*, wymieszać. Rozprowadzoną żelatynę wlać do pozostałej części masy serowej, dokładnie wymieszać i schować do lodówki na około 20 minut.
  4. Po schłodzeniu masy serowej ubić śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszać z masą serową. Całość przelać do blachy wyłożonej biszkoptami i schować do lodówki na około 1 godzinę.
  5. Żelatynę namoczyć w 50 ml wody przez około 5 minut. Miąższ z mango zmiksować blenderem do uzyskania musu owocowego. Żelatynę rozpuścić wstawiając naczynie do garnuszka z wrzątkiem i podobnie jak w przypadku masy serowej - najpierw rozprowadzić żelatynę w niewielkiej ilości musu z mango, a następnie wymieszać z całością.
  6. Sernik pokryć równomiernie musem z mango. Odstawić do ponownego ochłodzenia (na co najmniej 3 godziny). Przechowywać w lodówce. Podawać udekorowane bitą śmietaną.
Uwagi:

*krok rozprowadzenia żelatyny w masie serowej jest o tyle istotny, że zapobiega powstawaniu grudek żelatyny i ułatwia rozprowadzenie składnika żelującego w całej objętości masy. Jeżeli jednak, pomimo rozprowadzenia żelatyny, zauważycie "galaretkowe gluty" w swojej masie, należy wlać wrzątek do garczka o średnicy niewiele mniejszej niż średnica miski. Miskę należy położyć nad garczkiem z gotującą się wodą i podgrzewać masę przez chwilę do całkowitego rozprowadzenia powstałych "glutów". Dość spore grudki substancji żelującej lubią powstawać gdy żelatynę wlewa się do zimnej masy (np. jeżeli sok i ser były uprzednio przechowywane w lodówce).