Szarlotka cytrynowa

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Aromatyczna szarlotka z cytrynowym posmakiem. Dzięki dodatkowi brązowego cukru ciasto jest bardziej chrupiące. Właśnie ta szarlotka została okrzyknięta 'tą najsmaczniejszą’ przez mojego szarlotkowego smakosza.

Szarlotka cytrynowa
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 90 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
25+40 minut 180 ºC
Porcje Czas przygotowania
1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 90 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
25+40 minut 180 ºC
Szarlotka cytrynowa
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 90 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
25+40 minut 180 ºC
Porcje Czas przygotowania
1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 90 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
25+40 minut 180 ºC
Składniki
Składniki na kruche ciasto
  • 350 g mąki
  • 130 g brązowego cukru
  • 230 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
Składniki na nadzienie jabłkowe
  • 1 kg jabłek
  • 5 łyżki cukru
  • 1 kisiel cytrynowy z cukrem
Ponadto
  • 3 łyżki bułki tartej
Porcje: forma o wymiarach 24 cm x 21 cm
Sposób przygotowania
  1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz skórkę z cytryny umieścić w naczyniu lub na stolnicy. Dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone masło i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i podzielić na dwie części.
  2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić połową ciasta, kilkukrotnie nakłuć widelcem. Drugą część owinąć folią i schować do lodówki.
  3. Tak przygotowany blat podpiec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20 - 25 minut, do złotego koloru.
  4. W trakcie podpiekania blatu przygotować nadzienie jabłkowe. Obrać jabłka, usunąć gniazda, pokroić w kosteczkę i umieścić w rondelku. Dodać cukier i sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Jabłka podgrzewać do puszczenia pierwszego soku.
  5. Wytworzony sok odlać do miseczki, wsypać do niego kisiel i zmiksować blenderem. Do jabłek dodać zmiksowany kisiel i chwilę podgrzewać, energicznie mieszając. Nadzienie jabłkowe zdjąć z palnika.
  6. Po około 20-25 minutach z piekarnika wyjąć podpieczony spód. Gorący kruchy blat posypać równomiernie bułką tartą. Wyłożyć nadzienie jabłkowe, wyrównać. Wyciągnąć z lodówki pozostałą część kruchego ciasta i zetrzeć na tarce o największych oczkach. Porozkładać równomiernie ciasto na jabłkach.
  7. Ciasto wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 40 - 45 minut, do zrumienienia. Ostudzić, wyciągnąć z blach, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z mojewypieki.com

Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

Szarlotka cytrynowa

Szarlotka cytrynowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.