Szarlotka cytrynowa

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Aromatyczna szarlotka z cytrynowym posmakiem. Dzięki dodatkowi brązowego cukru ciasto jest bardziej chrupiące. Właśnie ta szarlotka została okrzyknięta ‚tą najsmaczniejszą’ przez mojego szarlotkowego smakosza.

Szarlotka cytrynowa
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 90 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    25+40 minut 180 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 90 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    25+40 minut 180 ºC
    Szarlotka cytrynowa
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 90 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      25+40 minut 180 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 90 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      25+40 minut 180 ºC
      Składniki
      Składniki na kruche ciasto
      • 350 g mąki
      • 130 g brązowego cukru
      • 230 g zimnego masła
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • skórka otarta z 1 cytryny
      Składniki na nadzienie jabłkowe
      • 1 kg jabłek
      • 5 łyżki cukru
      • 1 kisiel cytrynowy z cukrem
      Ponadto
      • 3 łyżki bułki tartej
      Porcje: forma o wymiarach 24 cm x 21 cm
      Sposób przygotowania
      1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz skórkę z cytryny umieścić w naczyniu lub na stolnicy. Dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone masło i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i podzielić na dwie części.
      2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić połową ciasta, kilkukrotnie nakłuć widelcem. Drugą część owinąć folią i schować do lodówki.
      3. Tak przygotowany blat podpiec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20 - 25 minut, do złotego koloru.
      4. W trakcie podpiekania blatu przygotować nadzienie jabłkowe. Obrać jabłka, usunąć gniazda, pokroić w kosteczkę i umieścić w rondelku. Dodać cukier i sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Jabłka podgrzewać do puszczenia pierwszego soku.
      5. Wytworzony sok odlać do miseczki, wsypać do niego kisiel i zmiksować blenderem. Do jabłek dodać zmiksowany kisiel i chwilę podgrzewać, energicznie mieszając. Nadzienie jabłkowe zdjąć z palnika.
      6. Po około 20-25 minutach z piekarnika wyjąć podpieczony spód. Gorący kruchy blat posypać równomiernie bułką tartą. Wyłożyć nadzienie jabłkowe, wyrównać. Wyciągnąć z lodówki pozostałą część kruchego ciasta i zetrzeć na tarce o największych oczkach. Porozkładać równomiernie ciasto na jabłkach.
      7. Ciasto wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 40 - 45 minut, do zrumienienia. Ostudzić, wyciągnąć z blach, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

      Przepis pochodzi z mojewypieki.com

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      Szarlotka cytrynowa

      Szarlotka cytrynowa

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.