Tarta pomarańczowa

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Słoneczna tarta pomarańczowa, ozdobiona całą masą niewielkich kwiatuszków, listków i motyli to wybór wprost idealny na początek wiosny. Jestem pewna, że rodzina, czy znajomi docenią zarówno uroczy wygląd ciasta, jak i jego niesamowity smak.

Prawdę mówiąc, taka właśnie tarta doskonale nadawałaby się również na Wielkanocnego mazurka.

Tarta pomarańczowa
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma na tartę o średnicy 26 cm 2 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    20+5 oraz 8 minut 180 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma na tartę o średnicy 26 cm 2 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    20+5 oraz 8 minut 180 ºC
    Tarta pomarańczowa
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma na tartę o średnicy 26 cm 2 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      20+5 oraz 8 minut 180 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma na tartę o średnicy 26 cm 2 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      20+5 oraz 8 minut 180 ºC
      Składniki
      Składniki na ciasto
      • 200 g mąki
      • 100 g zimnego masła
      • 50 g cukru pudru
      • 50 g zmielonych migdałów
      • 1 jajko
      Składniki na mus pomarańczowy
      • 3 pomarańcze
      • 100 g cukru
      • 1 laska wanillii
      • 1 łyżka żelatyny w proszku
      Porcje: forma na tartę o średnicy 26 cm
      Sposób przygotowania
      Przygotowanie ciasta
      1. Mąkę, cukier puder i mielone migdały umieścić na stolnicy, dodać masło i siekać przez chwilę w celu rozdrobnienia tłuszczu. Następnie dodać jajko i zarobić ciasto.
      2. Kulę ciasta owinąć folią spożywczą, lekko spłaszczyć i umieścić w lodówce na co najmniej 30 minut.
      Przygotowanie musu pomarańczowego
      1. Pomarańcze zalać wrzątkiem i parzyć je przez około 3 minuty. Przy użyciu skrobaczki do warzyw obrać skórkę, uważając jednak aby obrana część była całkowicie pomarańczowa - aby nie zawierała białej części skórki, która spowoduje zgorzknienie musu.
      2. Skórkę pomarańczową pokroić jak najdrobniej. Pomarańcze dokładnie obrać z pozostałej części skórki (tej białej, którą należy wyrzucić), pokroić na mniejsze kawałki i rozdrobnić blenderem. Jeżeli Wasze pomarańcze mają pestki, należy się ich pozbyć przed rozdrobnieniem blenderem.
      3. W rondelku umieścić drobno posiekaną skórkę i zmiksowany miąższ pomarańczy. Dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii oraz cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 40 minut na niewielkim płomieniu. Mus pozostawić do lekkiego przestudzenia.
      4. Żelatynę zalać około połową szklanki wody i pozostawić na 10 minut do namoczenia. Następnie szklankę umieścić w naczyniu z gotującą się wodą i rozpuścić żelatynę. Rozpuszczoną żelatynę rozprowadzić w musie pomarańczowym.
      Przygotowanie ciasta
      1. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim okrągłą blachę na tartę, nie zapominając o wyklejeniu brzegu. Aby uniknąć opadnięcia ciasta z brzegów, przykryć je papierem do pieczenia i na wierzch wysypać obciążniki (ja użyłam suszonego grochu).
      2. Ciasto piec przez około 20 minut w 180 ºC, następnie usunąć obciążniki i papier do pieczenia i ponownie włożyć do piekarnika na około 5 minut do dopieczenia i uzyskania złotego koloru.
      3. Z pozostałości ciasta powycinać elementy dekoracyjne, jak na przykład kwiatki, listki, motylki. Dekoracje te upiec na osobnej blasze. Czas pieczenia będzie zależał od wielkości elementów. W moim przypadku było to około 8 minut.
      4. Wystudzony spód tarty pokryć wystudzonym musem pomarańczowym i przyozdobić małymi elementami dekoracyjnymi. Ciasto schłodzić.

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      Tarta pomarańczowa

      Tarta pomarańczowa

      Tarta pomarańczowa

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.