Tarta z jabłkami na kruchym cieście /z jabłkami/

Tarta z jabłkami na kruchym cieście to wspaniałe dopełnienie popołudniowej kawy czy herbaty. Przepyszne ciastko o uroczym wyglądzie na pewno spodoba się każdemu. Lekko kwaśnawe jabłka są bardzo dobrym połączeniem z słodszym ciastem. Posypane cukrem pudrem to już po prostu niebo w gębie! Idealny pomysł aby wykorzystać zalegające jabłka, których mamy sporo o tej porze roku. Zachęcam czytelników do spróbowania swoich sił i próby wykonania tego wypieku! Naprawdę warto!

Tarta z jabłkami na kruchym cieście
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma na tartę o średnicy 26 cm 90 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    15+30 minut 180 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma na tartę o średnicy 26 cm 90 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    15+30 minut 180 ºC
    Tarta z jabłkami na kruchym cieście
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma na tartę o średnicy 26 cm 90 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      15+30 minut 180 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma na tartę o średnicy 26 cm 90 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      15+30 minut 180 ºC
      Składniki
      Składniki na kruche ciasto
      • 375 g mąki
      • 75 g cukru pudru
      • 150 g masła
      • 1 jajko
      • 2 żółtka
      • 1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      Składniki na wypełnienie ciasta
      • 500 g jabłek
      • 2 jajka
      • 180 ml śmietanki kremówki
      • 100 g cukru pudru
      • 1 łyżeczka cukru z wanilią
      • 1/2 łyżeczki cynamonu
      • 2 łyżki mąki
      Porcje: forma na tartę o średnicy 26 cm
      Sposób przygotowania
      1. Na stolnicę przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. W ten sposób pozbędziemy się ewentualnych grudek cukru pudru i upewnimy się, że proszek do pieczenia zostanie dokładnie rozprowadzony w objętości reszty składników.
      2. Do przesianych składników dodać masło i siekać przez chwilę do rozdrobnienia tłuszczu. Następnie dodać żółtka i jajka, ponownie posiekać chwilę nożem do wymieszania wszystkich składników.
      3. Przy użyciu rąk rozcierać grudki masła i zagniatać ciasto do otrzymania masy o konsystencji ciepłej plasteliny. Bardzo ważne jest jednak, aby nie przedłużać wyrabiania ciasta tylko zakończyć je gdy tylko wszystkie składniki połączą się.
      4. W zależności od wielkości jajek może się okazać, że składniki będą zbyt suche i ciężko będzie je skleić. Wtedy należy dodać odrobinę gęstej kwaśnej śmietany. Potrzebna ilość śmietany może się również delikatnie różnić od tego co na liście powyżej.
      5. Ciasto schłodzić przez co najmniej 30 minut, a następnie podzielić na trzy części. Dwie z tych części należy rozwałkować na okrąg o średnicy 28 cm i wylepić nim blachę na tartę.
      6. Na wierzch ciasta położyć papier do pieczenia i wysypać obciążniki (na przykład suszony groch). Ciasto podpiec w 180 ºC przez 15 minut.
      7. W czasie oczekiwania na ciasto umyć i obrać jabłka, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na paski.
      8. Przygotować również krem śmietanowy. W tym celu dokładnie zmiksować wszystkie składniki (jajka, cukier puder, cukier z wanilią, cynamon, śmietankę kremówkę i mąkę). Krem nie może mieć grudek.
      9. Resztę ciasta wyciągnąć z lodówki, rozwałkować i pokroić na paski o szerokości około 1.5-2 cm.
      10. Po 15 minutach z piekarnika wyciągnąć podpieczony spód. Usunąć obciążniki, ułożyć jabłka, zalać kremem, ułożyć kratkę z reszty kruchego ciasta i piec jeszcze przez 30 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      Tarta z jabłkami na kruchym cieście

      Tarta z jabłkami na kruchym cieście

      Przepis bierze udział w konkursie, więc aby spełnić wszystkie wymagania organizatorów jeszcze link do książki, którą można wygrać.

      Moje wypieki. Wielki powrót

      Jesienne słodkości!

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.