Tarta z jabłkami na kruchym cieście
Porcje Czas przygotowania
1forma na tartę o średnicy 26 cm 90minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15+30minut 180ºC
Porcje Czas przygotowania
1forma na tartę o średnicy 26 cm 90minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15+30minut 180ºC
Składniki
Składniki na kruche ciasto
  • 375g mąki
  • 75g cukru pudru
  • 150g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1łyżka kwaśnej śmietany(opcjonalnie)
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na wypełnienie ciasta
  • 500g jabłek
  • 2 jajka
  • 180ml śmietanki kremówki
  • 100g cukru pudru
  • 1łyżeczka cukru z wanilią
  • 1/2łyżeczki cynamonu
  • 2łyżki mąki
Sposób przygotowania
  1. Na stolnicę przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. W ten sposób pozbędziemy się ewentualnych grudek cukru pudru i upewnimy się, że proszek do pieczenia zostanie dokładnie rozprowadzony w objętości reszty składników.
  2. Do przesianych składników dodać masło i siekać przez chwilę do rozdrobnienia tłuszczu. Następnie dodać żółtka i jajka, ponownie posiekać chwilę nożem do wymieszania wszystkich składników.
  3. Przy użyciu rąk rozcierać grudki masła i zagniatać ciasto do otrzymania masy o konsystencji ciepłej plasteliny. Bardzo ważne jest jednak, aby nie przedłużać wyrabiania ciasta tylko zakończyć je gdy tylko wszystkie składniki połączą się.
  4. W zależności od wielkości jajek może się okazać, że składniki będą zbyt suche i ciężko będzie je skleić. Wtedy należy dodać odrobinę gęstej kwaśnej śmietany. Potrzebna ilość śmietany może się również delikatnie różnić od tego co na liście powyżej.
  5. Ciasto schłodzić przez co najmniej 30 minut, a następnie podzielić na trzy części. Dwie z tych części należy rozwałkować na okrąg o średnicy 28 cm i wylepić nim blachę na tartę.
  6. Na wierzch ciasta położyć papier do pieczenia i wysypać obciążniki (na przykład suszony groch). Ciasto podpiec w 180 ºC przez 15 minut.
  7. W czasie oczekiwania na ciasto umyć i obrać jabłka, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na paski.
  8. Przygotować również krem śmietanowy. W tym celu dokładnie zmiksować wszystkie składniki (jajka, cukier puder, cukier z wanilią, cynamon, śmietankę kremówkę i mąkę). Krem nie może mieć grudek.
  9. Resztę ciasta wyciągnąć z lodówki, rozwałkować i pokroić na paski o szerokości około 1.5-2 cm.
  10. Po 15 minutach z piekarnika wyciągnąć podpieczony spód. Usunąć obciążniki, ułożyć jabłka, zalać kremem, ułożyć kratkę z reszty kruchego ciasta i piec jeszcze przez 30 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.