Tarta z jabłkowymi różami

Prawdziwa gratka dla miłośników orzechów, budyniu i jabłek. Nie mogę powiedzieć, że tarta jest szybka w przygotowaniu, ponieważ wymaga trochę pracy, ale efekt końcowy jest zdecydowanie warty zachodu!

Tarta z jabłkowymi różami
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma na tartę o średnicy 26 cm 3 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    15 minut 200 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma na tartę o średnicy 26 cm 3 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    15 minut 200 ºC
    Tarta z jabłkowymi różami
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma na tartę o średnicy 26 cm 3 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      15 minut 200 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma na tartę o średnicy 26 cm 3 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      15 minut 200 ºC
      Składniki
      Składniki na spód
      • 250 g orzechów włoskich
      • 50 g rozpuszczonego masła
      • 2 łyżki brązowego cukru
      • 1 białko
      • szczypta soli
      Składniki na budyń
      • 375 ml mleka
      • 4 żółtka
      • 125 ml syropu klonowego
      • 50 g mąki kukurydzianej
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1 łyżka cukru waniliowego
      Składniki na dekorację
      • 2 duże, czerwone jabłka
      • 1 cytryna (sok)
      • 2 łyżki dżemu morelowego
      • 2 łyżki cukru
      Porcje: forma na tartę o średnicy 26 cm
      Sposób przygotowania
      Przygotowanie budyniu
      1. Przygotowanie ciasta rozpocząć od ugotowania budyniu. W garnuszku zagotować mleko, a w drugim naczyniu dokładnie wymieszać syrop klonowy z żółtkami, mąką kukurydzianą, solą i cukrem. Gdy mleko zacznie się gotować, zdjąć je z ognia i wlewać powoli do mieszanki pozostałych składników ciągle mieszając. Całość przelać do garnuszka i gotować przez kilka minut do bardzo wyraźnego zgęstnienia.
      2. Jeszcze gorące przykryć dokładnie folią spożywczą (tak aby folia nie była zawieszona w powietrzu, ale aby dotykała powierzchni budyniu) i odstawić na dwie godziny.
      Przygotowanie spodu
      1. Piekarnik nagrzać do 200 ºC. Orzechy umieścić w mikserze lub blenderze i rozdrobnić do uzyskania konsystencji kaszy. Do orzechów dodać białko, cukier, szczyptę soli i rozpuszczone masło, dokładnie wymieszać. Powstałą mieszankę przełożyć do formy na tartę i dokładnie rozprowadzić, nie zapominając o utworzeniu wyższego brzegu.
      2. Spód piec przez około 15 minut w 200 ºC.
      Przygotowanie dekoracji
      1. Budyń dokładnie rozsmarować na powierzchni orzechowego spodu.
      2. Jabłka przekroić na połówki, wykroić gniazda nasienne, położyć płaską stroną na desce i pokroić na jak najcieńsze plasterki. Pokrojona jabłka umieścić w garnuszku, zalać sokiem z połowy cytryny i posypać cukrem, a następnie zalać wrzątkiem (do przykrycia) i postawić na palniku. Podgrzewać przez około 2-3 minuty tak aby jabłka zmiękły, a następnie niezwłocznie odcedzić wodę*.
      3. Jabłkowe róże przygotowywać poprzez zwinięcie jednego z plasterków jabłka i wciśnięcie go w budyń. Każdy kolejny płatek powstaje poprzez dodawanie kolejnych plasterków wokół centralnego. Im więcej ich będzie, wym róże będą pełniejsze.
      4. Na koniec, podgrzać dżem morelowy z sokiem z połowy cytryny i pomalować róże. Dzięki temu można uzyskać piękną glazurę i zabezpieczyć jabłka przed ciemnieniem.
      Uwagi:

      * wodę pozostałą z podgotowywania jabłek można z powodzeniem wykorzystać jako napój orzeźwiający

      Inspiracja: hipfoodiemom.com

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      tarta-z-jablkowymi-rozami

      tarta-z-jablkowymi-rozami

      tarta-z-jablkowymi-rozami

      Wiosenne słodkości!

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.