Tarta z kremem cytrusowym i bezą

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Tarta z curdem cytrynowo – limonkowym i ogromną ilością bezy. Przy pierwszym kawałku ciężko było mi się oswoić z tak ogromną ilością słodyczy jaką zawiera to ciasto. Jednak z czasem, albo to ciasto delikatnie zmieniło swój smak, albo moje kubki smakowe się przystosowały. Na pewno upiekę jeszcze kiedyś coś podobnego. Już mam nawet wizję!

Tarta z kremem cytrusowym i bezą
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 forma na tartę o średnicy 26 cm 2 godziny + 1 dzień
Czas gotowania Czas oczekiwania
30 minut 190 ºC
Porcje Czas przygotowania
1 forma na tartę o średnicy 26 cm 2 godziny + 1 dzień
Czas gotowania Czas oczekiwania
30 minut 190 ºC
Tarta z kremem cytrusowym i bezą
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 forma na tartę o średnicy 26 cm 2 godziny + 1 dzień
Czas gotowania Czas oczekiwania
30 minut 190 ºC
Porcje Czas przygotowania
1 forma na tartę o średnicy 26 cm 2 godziny + 1 dzień
Czas gotowania Czas oczekiwania
30 minut 190 ºC
Składniki
Krem cytrynowo - limonkowy (najlepiej przygotować dzień wcześniej)
  • 120 g masła
  • 180 g drobnego cukru
  • 3 duże jajka
  • 3 żółtka
  • 1 cytryna - sok i otarta skórka
  • 2 limonki - sok i otarta skórka
Kruchy spód
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka jogurtu lub kwaśnej śmietany
Składniki na bezę
  • 3 białka (pozostałe z kremu)
  • 225 g drobnego cukru (30 g + 195 g)
  • 45 ml wody
Porcje: forma na tartę o średnicy 26 cm
Sposób przygotowania
Krem cytrynowo - limonkowy
  1. W metalowej miseczce dokładnie roztrzepać jajka, żółtka i cukier. Mieszaninę podgrzewać nad parą wodną (lub w kąpieli wodnej), ciągle mieszając. Dodać rozpuszczone masło, wyciśnięty sok z cytryny i limonki oraz skórkę otartą z owoców.
  2. Krem podgrzewać do zgęstnienia. Curd powinien mieć gładką i gęstą konsystencję.
  3. Krem wystudzić, przelać do słoiczka (lub szczelnie przykryć miskę folią spożywczą), schłodzić w lodówce najlepiej przez noc.
Kruche ciasto
  1. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu lub na stolnicy, szybko wyrobić. Ciasto schłodzić przez około 30 minut w lodówce.
  2. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować na grubość około 3 mm i wylepić nim formę do tarty. Blat nakłuć kilkukrotnie widelcem. Piec w 190 ºC przez około 30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Wykonanie bezy
  1. W misie miksera umieścić 3 białka. W małym naczyniu przygotować 30 g cukru.
  2. W małym garnuszku umieścić wodę (45 ml) i resztę cukru (195 g), zamieszać. Wewnątrz umieścić termometr cukierniczy i gotować na średniej mocy palnika (bez mieszania) do osiągnięcia 118 ºC.
  3. Gdy woda z cukrem dochodzą do temperatury 100 ºC, rozpocząć ubijanie białek. Gdy piana będzie już bardzo sztywna, dodawać odłożony cukier w małych ilościach, ciągle miksując.
  4. Gdy syrop osiągnie temperaturę 118 ºC, natychmiast zdjąć go z ognia i wlewać cienką stróżką do ubijanych białek, nie przestając miksować. Podczas wlewania syropu można zmniejszyć obroty miksera aby uniknąć rozpryskiwania się syropu na ścianki naczynia. Po wlaniu całego płynu, zwiększyć obroty do maksimum i ubijać jeszcze przez 5 - 8 minut, do wystygnięcia bezy.
Przygotowanie ciasta
  1. Na wystudzony spód wyłożyć cytrusowy krem, wyrównać. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać na krem.
  2. Udekorowane ciasto karmelizować palnikiem do creme brulee lub zapiec pod grilem piekarnika, nagrzanym do 200 ºC przez 5 - 7 minut (do zbrązowienia).

Lekko zmodyfikowana wersja tarty 7up pochodzącej z książki „Moje wypieki i desery”, Dorota Świątkowska

Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

tarta z kremem cytrusowym i  bezą

tarta z kremem cytrusowym i  bezą

tarta z kremem cytrusowym i  bezą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.