Tarta z karmelizowanymi morelami
Porcje Czas przygotowania
1forma na tartę o średnicy 26 cm 90minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15+30minut 180ºC
Porcje Czas przygotowania
1forma na tartę o średnicy 26 cm 90minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15+30minut 180ºC
Składniki
Składniki na kruche ciasto
  • 500g mąki
  • 100g cukru pudru
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2łyżki gęstej kwaśnej śmietany(opcjonalnie)
Składniki na wypełnienie ciasta
  • 800g moreli
  • 100g cukru
  • 50g masła
Dodatkowo
  • białko jajka
Sposób przygotowania
Przygotowanie kruchego ciasta
  1. Na stolnicę przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. W ten sposób pozbędziemy się ewentualnych grudek cukru pudru i upewnimy się, że proszek do pieczenia zostanie dokładnie rozprowadzony w objętości reszty składników.
  2. Do przesianych składników dodać masło i siekać przez chwilę do rozdrobnienia tłuszczu. Następnie dodać żółtko i jajka, ponownie posiekać chwilę nożem do wymieszania wszystkich składników.
  3. Przy użyciu rąk rozcierać grudki masła i zagniatać ciasto do otrzymania masy o konsystencji ciepłej plasteliny. Bardzo ważne jest jednak, aby nie przedłużać wyrabiania ciasta tylko zakończyć je gdy tylko wszystkie składniki połączą się. W razie potrzeby do ciasta można dodać odrobinę kwaśnej śmietany.
  4. Ciasto owinąć folią spożywczą i schować na 30 minut do lodówki.
Przygotowanie morelowego nadzienia
  1. Morele umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Na dość sporej patelni rozpuścić masło, a następnie do roztopionego tłuszczu wsypać cukier. Całość podgrzewać na średniej mocy palnika przez około 5 minut dość często mieszając. W tym czasie cukier powinien się rozpuścić i skarmelizować.
  2. Gdy rozpuszczony cukier będzie lekko brązowy na patelnię wsypać morele i całość podgrzewać przez około 5 minut aby morele delikatnie zmiękły oraz aby pokryły się karmelem. Odstawić na bok.
Przygotowanie ciasta
  1. Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Połowę schłodzonego ciasta wyciągnąć na stolnicę delikatnie oprószoną mąką. Ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy około 30 cm, a następnie przetransportować na formę do tarty. Dokładnie wylepić formę, nie zapominając o kancie.
  2. Przed włożeniem do piekarnika ciasto nakłuć kilkukrotnie widelcem. Wierzch ciasta przykryć papierem do pieczenia i wysypać na niego kulki ceramiczne lub suszony groch w celu obciążenia – dzięki temu ciasto nie zsunie się z brzegów blachy. Spód tarty podpiec w piekarniku przez około 15 minut.
  3. W międzyczasie rozwałkować pozostałą część kruchego ciasta na grubość około 3 mm. Z całego ciasta wykroić okrąg o średnicy 26 cm (posłuży jako przykrycie tarty) oraz przy użyciu słomki do napojów utworzyć ozdobny „kropkowy” wzór. Taki zabieg będzie miał nie tylko walor estetyczny, ale również pomoże odprowadzić parę wodną z gorących owoców. Z pozostałej części ciasta powykrawać małe kwiatuszki, którymi zostanie ozdobiony brzeg tarty.
  4. Po 15 minutach od włożenia ciasta do piekarnika należy je wyciągnąć oraz usunąć obciążniki. Na podpieczony spód przełożyć morele, uważając aby nie przetransportować zbyt dużo karmelu na kruche ciasto. Przykryć ozdobnym ciastem „w kropki”. Brzeg ciasta posmarować białkiem i poprzyklejać wykrojone kwiatuszki.
  5. Ciasto piec przez kolejne 30 minut do uzyskania złotego koloru.
Przygotowanie karmelu
  1. Karmel pozostały po wyciągnięciu moreli doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować przez około 5 minut na małej mocy palnika w celu odparowania soku, który wydzielił się z owoców. Następnie przelać do słoiczka, ostudzić i koniecznie użyć do polania ciasta przed podaniem.