Tarta z owocami bez pieczenia
Porcje Czas przygotowania
1forma na tartę o średnicy 26 cm 20minut
Porcje Czas przygotowania
1forma na tartę o średnicy 26 cm 20minut
Składniki
  • 100g suszonej żurawiny
  • 100g rodzynek
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g orzechów nerkowca
  • 300g jogurtu greckiego
  • owoce (ilość i rozdaj według upodobań)
Sposób przygotowania
  1. Żurawinę i rodzynki zalać ciepłą wodą (około 60 – 70 stopni C) i moczyć przez 10 minut.
  2. Podczas oczekiwania na namoczenie żurawiny i rodzynek, umyć i pokroić świeże owoce.
  3. Dokładnie odcisnąć suszone owoce i wymieszać z orzechami. Mieszankę umieścić w misie blendera i miksować do uzyskania zwartej masy (orzechy mogą być wciąż w średniej wielkości kawałkach).
  4. Masę równomiernie rozprowadzić na dnie formy do tarty. Całość pokryć jogurtem i ozdobić owocami. Przechowywać w chłodzie.
Pozostałe informacje

W przypadku przygotowania tej tarty radzę użyć formy z wyjmowanym dnem. Jest to o tyle istotne, że masa orzechowo-rodzynkowo-żurawinowa jest dość klejąca i nie wysycha. W przypadku braku formy z wyjmowanym dnem dobrym rozwiązaniem będzie wyłożenie dna papierem do pieczenia.