Tarta z wiśniami i dżemem agrestowym

Po dość dlugiej przerwie od pieczenia wracam do kuchni z bardzo szybkim i prostym pomysłem – tarta z wiśniami i dżemem agrestowym. W związku z tym, że o tej porze roku wiśnie można dostać bez żadnego problemu, proponuję wcześniej ugotować na nich kompot, a owoce zużyć do ciasta. Pamiętajcie jednak aby wcześniej usunąć z nich pestki. Dobrym pomysłem może być również podanie lekko ciepłego ciasta z gałką lodów waniliowych – to tak na ochłodę.

Tarta z wiśniami i dżemem agrestowym
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma na tartę o średnicy 26 cm 90 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    15 + 30 minut 180 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma na tartę o średnicy 26 cm 90 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    15 + 30 minut 180 ºC
    Tarta z wiśniami i dżemem agrestowym
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma na tartę o średnicy 26 cm 90 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      15 + 30 minut 180 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma na tartę o średnicy 26 cm 90 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      15 + 30 minut 180 ºC
      Składniki
      Składniki na kruche ciasto
      • 300 g mąki
      • 200 g masła
      • 100 g cukru
      • 2 żółtka
      Składniki na wypełnienie tarty
      • 350 g wiśni z kompotu
      • 1 cytryna (skórka)
      • 3 łyżeczki cukru waniliowego
      • 300 g dżemu agrestowego
      Porcje: forma na tartę o średnicy 26 cm
      Sposób przygotowania
      1. Na stolnicy umieścić wszystkie składniki na kruche ciasto - mąkę, cukier, masło i żółtka. Posiekać przez chwilę aby rozdrobnić masło, a następnie szybko zagnieść bez przedłużania wyrabiania. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut.
      2. Piekarnik nagrzać do 180 ºC. 3/4 ciasta rozwałkować na cienki blat i wyłożyć nim formę do pieczenia tarty. Wykleić również brzegi formy. Przed włożeniem do piekarnika, ciasto nakłuć kilkukrotnie widelcem. Wierzch ciasta przykryć papierem do pieczenia i wysypać na niego kulki ceramiczne lub suszony groch w celu obciążenia - dzięki temu ciasto nie zsunie się z brzegów blachy. Spód tarty podpiec w piekarniku przez około 15 minut.
      3. W międzyczasie wiśnie wymieszać ze skórką startą z cytryny (cytrynę należy wcześniej dobrze sparzyć) i cukrem waniliowym.
      4. Po 15 minutach od włożenia ciasta do piekarnika należy je wyciągnąć, usunąć obciążniki, całość posmarować równomiernie dżemem i posypać wiśniami. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta na tarce o grubych oczkach i rozprowadzić równomiernie po powierzchni tarty.
      5. Ciasto piec jeszcze przez około 30 minut do zezłocenia się brzegów i wierzchu.

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      Tarta z wiśniami i dżemem agrestowym

      Tarta z wiśniami i dżemem agrestowym

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.