Tarta z wiśniami i dżemem agrestowym
Porcje Czas przygotowania
1forma na tartę o średnicy 26 cm 90minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15 + 30minut 180ºC
Porcje Czas przygotowania
1forma na tartę o średnicy 26 cm 90minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15 + 30minut 180ºC
Składniki
Składniki na kruche ciasto
  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 100g cukru
  • 2 żółtka
Składniki na wypełnienie tarty
  • 350g wiśni z kompotu
  • 1 cytryna (skórka)
  • 3łyżeczki cukru waniliowego
  • 300g dżemu agrestowego
Sposób przygotowania
  1. Na stolnicy umieścić wszystkie składniki na kruche ciasto – mąkę, cukier, masło i żółtka. Posiekać przez chwilę aby rozdrobnić masło, a następnie szybko zagnieść bez przedłużania wyrabiania. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 ºC. 3/4 ciasta rozwałkować na cienki blat i wyłożyć nim formę do pieczenia tarty. Wykleić również brzegi formy. Przed włożeniem do piekarnika, ciasto nakłuć kilkukrotnie widelcem. Wierzch ciasta przykryć papierem do pieczenia i wysypać na niego kulki ceramiczne lub suszony groch w celu obciążenia – dzięki temu ciasto nie zsunie się z brzegów blachy. Spód tarty podpiec w piekarniku przez około 15 minut.
  3. W międzyczasie wiśnie wymieszać ze skórką startą z cytryny (cytrynę należy wcześniej dobrze sparzyć) i cukrem waniliowym.
  4. Po 15 minutach od włożenia ciasta do piekarnika należy je wyciągnąć, usunąć obciążniki, całość posmarować równomiernie dżemem i posypać wiśniami. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta na tarce o grubych oczkach i rozprowadzić równomiernie po powierzchni tarty.
  5. Ciasto piec jeszcze przez około 30 minut do zezłocenia się brzegów i wierzchu.