Tiramisu w pucharkach

Tiramisu w pucharkach to idealny deser gdy mam ochotę na coś słodkiego, a niekoniecznie chcę spędzić w kuchni cały dzień. Jest to również świetne rozwiązanie na niezapowiedzianą wizytę znajomych lub rodziny. Dodatkowym atutem tego deseru jest to, że nie trzeba się już martwić o jego porcjowanie. W przypadku tiramisu przygotowanego w większym naczyniu zawsze istnieje możliwość, że biszkopty nie będą wystarczająco miękkie i podczas krojenia krem zostanie wyciśnięty spomiędzy biszkoptów, a przez to deser całkowicie straci swój apetyczny wygląd. Przygotowując deser w pucharkach nie trzeba się już o nic martwić gdyż każdy z gości dostanie swoją pięknie prezentującą się porcję.

Tiramisu w pucharkach
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    4 pucharki 15 minut
    Porcje Czas przygotowania
    4 pucharki 15 minut
    Tiramisu w pucharkach
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      4 pucharki 15 minut
      Porcje Czas przygotowania
      4 pucharki 15 minut
      Składniki
      • 100 g śmietanki kremówki
      • 100 g serka mascarpone
      • 50 g cukru pudru
      • 100 g biszkoptów (ja użyłam podłużnych)
      • 150 ml mocnej kawy
      • 2 łyżki gorzkiego kakao
      Porcje: pucharki
      Sposób przygotowania
      1. Zaparzyć kawę, ostudzić. Schłodzony serek mascarpone umieścić w misie miksera ze schłodzoną śmietanką kremówką i cukrem pudrem. Ubijać do momentu uzyskania gęstego kremu.
      2. Biszkopty połamać na kawałki pasujące wielkością do pucharków.
      3. Deser przygotowywać układając warstwami biszkopty zamoczone w kawie (wystarczy zamoczyć z obu stron i wyciągnąć), krem z śmietanki i sera, a następnie oprószyć kakao. Mnie udało się ułożyć trzy takie warstwy w pucharkach.
      4. Deser można przechowywać jeden dzień w lodówce, ale najlepiej spożyć zaraz po przygotowaniu.

      Tiramisu w pucharkach

      Tiramisu w pucharkach

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.