Tiramisu w pucharkach

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Tiramisu w pucharkach to idealny deser gdy mam ochotę na coś słodkiego, a niekoniecznie chcę spędzić w kuchni cały dzień. Jest to również świetne rozwiązanie na niezapowiedzianą wizytę znajomych lub rodziny. Dodatkowym atutem tego deseru jest to, że nie trzeba się już martwić o jego porcjowanie. W przypadku tiramisu przygotowanego w większym naczyniu zawsze istnieje możliwość, że biszkopty nie będą wystarczająco miękkie i podczas krojenia krem zostanie wyciśnięty spomiędzy biszkoptów, a przez to deser całkowicie straci swój apetyczny wygląd. Przygotowując deser w pucharkach nie trzeba się już o nic martwić gdyż każdy z gości dostanie swoją pięknie prezentującą się porcję.

Tiramisu w pucharkach
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
4 pucharki 15 minut
Porcje Czas przygotowania
4 pucharki 15 minut
Tiramisu w pucharkach
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
4 pucharki 15 minut
Porcje Czas przygotowania
4 pucharki 15 minut
Składniki
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 100 g serka mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g biszkoptów (ja użyłam podłużnych)
  • 150 ml mocnej kawy
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
Porcje: pucharki
Sposób przygotowania
  1. Zaparzyć kawę, ostudzić. Schłodzony serek mascarpone umieścić w misie miksera ze schłodzoną śmietanką kremówką i cukrem pudrem. Ubijać do momentu uzyskania gęstego kremu.
  2. Biszkopty połamać na kawałki pasujące wielkością do pucharków.
  3. Deser przygotowywać układając warstwami biszkopty zamoczone w kawie (wystarczy zamoczyć z obu stron i wyciągnąć), krem z śmietanki i sera, a następnie oprószyć kakao. Mnie udało się ułożyć trzy takie warstwy w pucharkach.
  4. Deser można przechowywać jeden dzień w lodówce, ale najlepiej spożyć zaraz po przygotowaniu.

Tiramisu w pucharkach

Tiramisu w pucharkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.