Torcik kokosowy

Kto ma ochotę na bielutki torcik kokosowy pokryty białą czekoladą? Niezdecydowanym powiem, że ciasto jest bardzo delikatne, odpowiednio słodkie i idealnie wilgotne. W przeciwieństwie do znacznej większości tortów, które są jednak pokryte ciężką masą maślaną, ten torcik kokosowy jest bardzo delikatny. A to wszystko dzięki użyciu twarogu i mleka kokosowego jako głównych składników kremu.

Muszę zaznaczyć, że dodatkowe nasączanie biszkopta nie jest potrzebne. Ciasto po prostu samo wchłonie nadmiar wilgoci z kremu.

Torcik kokosowy
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o średnicy 18 cm 3 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    30-35 minut 180 °C
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o średnicy 18 cm 3 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    30-35 minut 180 °C
    Torcik kokosowy
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o średnicy 18 cm 3 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      30-35 minut 180 °C
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o średnicy 18 cm 3 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      30-35 minut 180 °C
      Składniki
      Składniki na biszkopt
      • 3 jajka
      • 120 g cukru
      • 120 g mąki
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      Składniki na krem kokosowy
      • 120 g miękkiego masła
      • 120 g cukru pudru
      • 200 g twarogu sernikowego w temperaturze pokojowej
      • 200 g stałej masy wytrąconej z mleka kokosowego w temperaturze pokojowej
      • 80 g wiórków kokosowych
      Ponadto
      • 100 g białej czekolady
      • czekoladowa dekoracja np. pralinka
      Porcje: forma o średnicy 18 cm
      Sposób przygotowania
      Przygotowanie biszkopta
      1. Piekarnik nagrzać do 180 °C. Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i ubijać do uzyskania sztywnej piany, a następnie dodawać cukier (po łyżce) nie zaprzestając miksowania.
      2. Po wsypaniu całego cukru ubijać jeszcze przez chwilę aby upewnić się, że cukier ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu. Na koniec dodać żółtka (pojedynczo) i każde z nich jedynie wmiksować do masy białkowej.
      3. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do ubitej masy i bardzo delikatnie wymieszać, tak, aby ciasto nie opadło.
      4. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę biszkoptową rozrównać i piec w 180 °C przez około 30-35 minut do tak zwanego suchego patyczka. Pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia.
      Przygotowanie masy kokosowej
      1. W misie miksera umieścić miękkie masło i cukier puder i ucierać przez około 5 minut, do uzyskania puszystej, białawej masy.
      2. Dodawać twaróg, łyżka po łyżce. Kolejną porcję można dodać dopiero gdy poprzednia będzie całkowicie rozprowadzona w masie. Kontynuować ucieranie dodając również stałą masę kokosową. Proponuję oddzielić tę masę od wody kokosowej przed rozpoczęciem przygotowywania kremu aby uniknąć przypadkowego rozrzedzenia masy. Nawet niewielka ilość tej wody może spowodować znaczące rozrzedzenie kremu.
      3. Na koniec do kremu dodać wiórki i dokładnie wymieszać.
      Składanie ciasta
      1. Gdy biszkopt będzie już całkowicie wystudzony, przekroić go na trzy blaty. Pierwszy blat pokryć około 1/4 masy, przykryć kolejnym blatem i również posmarować 1/4 masy. Przykryć ostatnim blatem. Resztę kremu wykorzystać do pokrycia boków i wierzchu tortu.
      2. Ciasto schłodzić przez około 15 minut.
      3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i rozprowadzić na wierzchu ciasta. Można również utworzyć czekoladowe zacieki, które tworzą ciekawą dekorację. Na koniec ciasto udekorować czekoladową pralinką.

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

       

      Torcik kokosowy

       

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.