Torcik kokosowy
Porcje Czas przygotowania
1forma o średnicy 18 cm 3godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
30-35minut 180°C
Porcje Czas przygotowania
1forma o średnicy 18 cm 3godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
30-35minut 180°C
Składniki
Składniki na biszkopt
  • 3 jajka
  • 120g cukru
  • 120g mąki
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem kokosowy
  • 120g miękkiego masła
  • 120g cukru pudru
  • 200g twarogu sernikowegow temperaturze pokojowej
  • 200g stałej masy wytrąconej z mleka kokosowegow temperaturze pokojowej
  • 80g wiórków kokosowych
Ponadto
  • 100g białej czekolady
  • czekoladowa dekoracjanp. pralinka
Sposób przygotowania
Przygotowanie biszkopta
  1. Piekarnik nagrzać do 180 °C. Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i ubijać do uzyskania sztywnej piany, a następnie dodawać cukier (po łyżce) nie zaprzestając miksowania.
  2. Po wsypaniu całego cukru ubijać jeszcze przez chwilę aby upewnić się, że cukier ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu. Na koniec dodać żółtka (pojedynczo) i każde z nich jedynie wmiksować do masy białkowej.
  3. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do ubitej masy i bardzo delikatnie wymieszać, tak, aby ciasto nie opadło.
  4. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę biszkoptową rozrównać i piec w 180 °C przez około 30-35 minut do tak zwanego suchego patyczka. Pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie masy kokosowej
  1. W misie miksera umieścić miękkie masło i cukier puder i ucierać przez około 5 minut, do uzyskania puszystej, białawej masy.
  2. Dodawać twaróg, łyżka po łyżce. Kolejną porcję można dodać dopiero gdy poprzednia będzie całkowicie rozprowadzona w masie. Kontynuować ucieranie dodając również stałą masę kokosową. Proponuję oddzielić tę masę od wody kokosowej przed rozpoczęciem przygotowywania kremu aby uniknąć przypadkowego rozrzedzenia masy. Nawet niewielka ilość tej wody może spowodować znaczące rozrzedzenie kremu.
  3. Na koniec do kremu dodać wiórki i dokładnie wymieszać.
Składanie ciasta
  1. Gdy biszkopt będzie już całkowicie wystudzony, przekroić go na trzy blaty. Pierwszy blat pokryć około 1/4 masy, przykryć kolejnym blatem i również posmarować 1/4 masy. Przykryć ostatnim blatem. Resztę kremu wykorzystać do pokrycia boków i wierzchu tortu.
  2. Ciasto schłodzić przez około 15 minut.
  3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i rozprowadzić na wierzchu ciasta. Można również utworzyć czekoladowe zacieki, które tworzą ciekawą dekorację. Na koniec ciasto udekorować czekoladową pralinką.