Truskawkowy sezon zacząć czas! Na sam początek chciałam się z Wami podzielić przepisem na pyszny torcik z kremem truskawkowym, który urzekł mnie piękną dekoracją brzegów ciasta. Co to takiego? To małe czekoladki o bardzo niecodziennych kształtach, które jesteście w stanie przygotować sami w domu. Jak? Przeczytajcie dalszą część tego wpisu.
Do przygotowania tych cudnych czekoladek, które widzicie na brzegach tortu potrzebujecie jedynie takiej małej silikonowej formy. Małej, bo cała foremka ma wymiar około 10 cm x 10 cm. Czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej najlepiej jest umieścić w woreczku cukierniczym, na końcu którego trzeba odciąć niewielki róg. Należy wyciskać ilość czekolady jedynie pokrywającą okrągłe i czworokątne kształty. Następnie, foremkę należy schować na kilka minut do lodówki. W ten sposób czekolada szybciej zastygnie. Trzeba jedynie uważać przy odklejaniu czekoladek od formy aby ich nie połamać. Jednak chwila praktyki wystarczy aby sobie poradzić z tym zadaniem.
Jeszcze kilka inych foremek do obejrzenia w serwisie (klik):
A tu nareszcie przepis na ciacho:
- 2 jajka
- 60 g cukru
- 50 g mąki
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 200 g truskawek
- 250 g serka mascarpone
- 50 ml rumu
- 50 g cukru
- 1 łyżka żelatyny
- 100 g czekolady
- Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Białka dokładnie oddzielić od żółtek.
- Białka umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier w kilku partiach nie zaprzestając miksowania. Na koniec dodać żółtka (pojedynczo) i zmiksować do dokładnego połączenia się składników.
- Mąkę połączyć z kakao i przesiać do ubitej piany jajecznej. Delikatnie wymieszać i przełożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piec w 180 ºC przez około 20 minut, a po upieczeniu pozostawić w blasze do wystudzenia.
- Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i pozostawić do napęcznienia. W międzyczasie umyć truskawki i poodcinać szypułki. Truskawki umieścić w blenderze i zmiksować na jednolity mus pozbawiony większych kawałków.
- Do musu truskawkowego dodać serek mascarpone, rum i cukier oraz wszystko dokładnie zmiksować.
- Szklankę z żelatyną umieścić w gorącej wodzie i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się. Do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek kremu truskawkowego i wymieszać. Żelatynę z odrobiną masy truskawkowej przełożyć do pozostałej części kremu i dokładnie rozprowadzić.
- Krem truskawkowy schować do lodówki do schłodzenia i rozpoczęcia procesu żelowania żelatyny. Gdy masa zacznie się robić gęsta można przystąpić do przekładania ciasta.
- Upieczony biszkopt (koniecznie wystudzony) przekroić na dwa blaty. Połowę kremu przełożyć na dolną część ciasta i równomiernie rozprowadzić. Około 2/3 pozostałego kremu rozprowadzić na wierzchniej części i po bokach torcika.
- Resztę kremu truskawkowego przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wycisnąć kilka kleksów. Dodatkowo ciasto można posypać maczkiem lub cukrowymi perełkami. Na bokach tortu przykleić również czekoladowe ozdoby.
- Torcik schłodzić przed podaniem.
Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.