Torcik z kremem truskawkowym

Truskawkowy sezon zacząć czas! Na sam początek chciałam się z Wami podzielić przepisem na pyszny torcik z kremem truskawkowym, który urzekł mnie piękną dekoracją brzegów ciasta. Co to takiego? To małe czekoladki o bardzo niecodziennych kształtach, które jesteście w stanie przygotować sami w domu. Jak? Przeczytajcie dalszą część tego wpisu.

DSC_0029

Do przygotowania tych cudnych czekoladek, które widzicie na brzegach tortu potrzebujecie jedynie takiej małej silikonowej formy. Małej, bo cała foremka ma wymiar około 10 cm x 10 cm. Czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej najlepiej jest umieścić w woreczku cukierniczym, na końcu którego trzeba odciąć niewielki róg. Należy wyciskać ilość czekolady jedynie pokrywającą okrągłe i czworokątne kształty. Następnie, foremkę należy schować na kilka minut do lodówki. W ten sposób czekolada szybciej zastygnie. Trzeba jedynie uważać przy odklejaniu czekoladek od formy aby ich nie połamać. Jednak chwila praktyki wystarczy aby sobie poradzić z tym zadaniem.

Jeszcze kilka inych foremek do obejrzenia w serwisie (klik):

A tu nareszcie przepis na ciacho:

Torcik z kremem truskawkowym
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o średnicy 18 cm 3 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    20 minut 180 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o średnicy 18 cm 3 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    20 minut 180 ºC
    Torcik z kremem truskawkowym
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o średnicy 18 cm 3 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      20 minut 180 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o średnicy 18 cm 3 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      20 minut 180 ºC
      Składniki
      Składniki na ciasto biszkoptowe
      • 2 jajka
      • 60 g cukru
      • 50 g mąki
      • 2 łyżki kakao
      • szczypta soli
      Składniki na krem
      • 200 g truskawek
      • 250 g serka mascarpone
      • 50 ml rumu
      • 50 g cukru
      • 1 łyżka żelatyny
      Ponadto
      • 100 g czekolady
      Porcje: forma o średnicy 18 cm
      Sposób przygotowania
      Biszkopt
      1. Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Białka dokładnie oddzielić od żółtek.
      2. Białka umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier w kilku partiach nie zaprzestając miksowania. Na koniec dodać żółtka (pojedynczo) i zmiksować do dokładnego połączenia się składników.
      3. Mąkę połączyć z kakao i przesiać do ubitej piany jajecznej. Delikatnie wymieszać i przełożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piec w 180 ºC przez około 20 minut, a po upieczeniu pozostawić w blasze do wystudzenia.
      Krem truskawkowy
      1. Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i pozostawić do napęcznienia. W międzyczasie umyć truskawki i poodcinać szypułki. Truskawki umieścić w blenderze i zmiksować na jednolity mus pozbawiony większych kawałków.
      2. Do musu truskawkowego dodać serek mascarpone, rum i cukier oraz wszystko dokładnie zmiksować.
      3. Szklankę z żelatyną umieścić w gorącej wodzie i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się. Do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek kremu truskawkowego i wymieszać. Żelatynę z odrobiną masy truskawkowej przełożyć do pozostałej części kremu i dokładnie rozprowadzić.
      4. Krem truskawkowy schować do lodówki do schłodzenia i rozpoczęcia procesu żelowania żelatyny. Gdy masa zacznie się robić gęsta można przystąpić do przekładania ciasta.
      5. Upieczony biszkopt (koniecznie wystudzony) przekroić na dwa blaty. Połowę kremu przełożyć na dolną część ciasta i równomiernie rozprowadzić. Około 2/3 pozostałego kremu rozprowadzić na wierzchniej części i po bokach torcika.
      6. Resztę kremu truskawkowego przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wycisnąć kilka kleksów. Dodatkowo ciasto można posypać maczkiem lub cukrowymi perełkami. Na bokach tortu przykleić również czekoladowe ozdoby.
      7. Torcik schłodzić przed podaniem.

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      Torcik z kremem truskawkowym

      Torcik z kremem truskawkowym

      Torcik z kremem truskawkowym

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.