Torcik z kremem truskawkowym
Porcje Czas przygotowania
1forma o średnicy 18 cm 3godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
20minut 180ºC
Porcje Czas przygotowania
1forma o średnicy 18 cm 3godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
20minut 180ºC
Składniki
Składniki na ciasto biszkoptowe
  • 2 jajka
  • 60g cukru
  • 50g mąki
  • 2łyżki kakao
  • szczypta soli
Składniki na krem
  • 200g truskawek
  • 250g serka mascarpone
  • 50ml rumu
  • 50g cukru
  • 1łyżka żelatyny
Ponadto
  • 100g czekolady
Sposób przygotowania
Biszkopt
  1. Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Białka dokładnie oddzielić od żółtek.
  2. Białka umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier w kilku partiach nie zaprzestając miksowania. Na koniec dodać żółtka (pojedynczo) i zmiksować do dokładnego połączenia się składników.
  3. Mąkę połączyć z kakao i przesiać do ubitej piany jajecznej. Delikatnie wymieszać i przełożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piec w 180 ºC przez około 20 minut, a po upieczeniu pozostawić w blasze do wystudzenia.
Krem truskawkowy
  1. Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i pozostawić do napęcznienia. W międzyczasie umyć truskawki i poodcinać szypułki. Truskawki umieścić w blenderze i zmiksować na jednolity mus pozbawiony większych kawałków.
  2. Do musu truskawkowego dodać serek mascarpone, rum i cukier oraz wszystko dokładnie zmiksować.
  3. Szklankę z żelatyną umieścić w gorącej wodzie i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się. Do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek kremu truskawkowego i wymieszać. Żelatynę z odrobiną masy truskawkowej przełożyć do pozostałej części kremu i dokładnie rozprowadzić.
  4. Krem truskawkowy schować do lodówki do schłodzenia i rozpoczęcia procesu żelowania żelatyny. Gdy masa zacznie się robić gęsta można przystąpić do przekładania ciasta.
  5. Upieczony biszkopt (koniecznie wystudzony) przekroić na dwa blaty. Połowę kremu przełożyć na dolną część ciasta i równomiernie rozprowadzić. Około 2/3 pozostałego kremu rozprowadzić na wierzchniej części i po bokach torcika.
  6. Resztę kremu truskawkowego przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wycisnąć kilka kleksów. Dodatkowo ciasto można posypać maczkiem lub cukrowymi perełkami. Na bokach tortu przykleić również czekoladowe ozdoby.
  7. Torcik schłodzić przed podaniem.