Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Białka dokładnie oddzielić od żółtek.
Białka umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier w kilku partiach nie zaprzestając miksowania. Na koniec dodać żółtka (pojedynczo) i zmiksować do dokładnego połączenia się składników.
Mąkę połączyć z kakao i przesiać do ubitej piany jajecznej. Delikatnie wymieszać i przełożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piec w 180 ºC przez około 20 minut, a po upieczeniu pozostawić w blasze do wystudzenia.
Krem truskawkowy
Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i pozostawić do napęcznienia. W międzyczasie umyć truskawki i poodcinać szypułki. Truskawki umieścić w blenderze i zmiksować na jednolity mus pozbawiony większych kawałków.
Do musu truskawkowego dodać serek mascarpone, rum i cukier oraz wszystko dokładnie zmiksować.
Szklankę z żelatyną umieścić w gorącej wodzie i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się. Do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek kremu truskawkowego i wymieszać. Żelatynę z odrobiną masy truskawkowej przełożyć do pozostałej części kremu i dokładnie rozprowadzić.
Krem truskawkowy schować do lodówki do schłodzenia i rozpoczęcia procesu żelowania żelatyny. Gdy masa zacznie się robić gęsta można przystąpić do przekładania ciasta.
Upieczony biszkopt (koniecznie wystudzony) przekroić na dwa blaty. Połowę kremu przełożyć na dolną część ciasta i równomiernie rozprowadzić. Około 2/3 pozostałego kremu rozprowadzić na wierzchniej części i po bokach torcika.
Resztę kremu truskawkowego przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wycisnąć kilka kleksów. Dodatkowo ciasto można posypać maczkiem lub cukrowymi perełkami. Na bokach tortu przykleić również czekoladowe ozdoby.