Torcik z rabarbarową przeplatanką

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Ten efektowny torcik z rabarbarową przeplatanką z pewnością nie należy do ciast, które są szybkie w przygotowaniu. Czy warto poświęcić dość długą chwilę na jego przygotowanie? Zdecydowanie TAK! Torcik jest nie tylko pokryty, ale i wypełniony rabarbarem. Ponadto w jego wnętrzu można również znaleźć warstwę budyniową i śmietanowo-serową. Całość nie tylko wygląda, ale i smakuje obłędnie! Musicie koniecznie spróbować, bo sezon rabarbarowy nie jest długi i trzeba go efektywnie wykorzystać.

Torcik z rabarbarową przeplatanką
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o średnicy 18 cm 4 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    25-30 minut 180 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o średnicy 18 cm 4 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    25-30 minut 180 ºC
    Torcik z rabarbarową przeplatanką
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o średnicy 18 cm 4 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      25-30 minut 180 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o średnicy 18 cm 4 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      25-30 minut 180 ºC
      Składniki
      Składniki na biszkopt
      • 100 g mąki
      • 30 g migdałów
      • 3 jajka
      • 80 g cukru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 3 krople aromatu migdałowego
      Składniki na warstwę rabarbarową
      • 300 g rabarbaru
      • 50 g cukru
      • 1 łyżeczka żelatyny
      Składniki na warstwę budyniową
      • 2 żółtka
      • 1 cytryna (skórka)
      • 50 g cukru
      • 100 ml mleka
      • 1 łyżeczka żelatyny
      Składniki na krem do posmarowania brzegów ciasta
      • 150 g śmietanki kremówki
      • 150 g twarogu sernikowego
      • 50 g cukru pudru
      • 1 opakowanie śmietan-fixu
      Ponadto
      • 1 szklanka wody
      • 100 g cukru
      • 300 g bardzo czerwonego rabarbaru
      Porcje: forma o średnicy 18 cm
      Sposób przygotowania
      Przygotowanie biszkoptu
      1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Białka oddzielić od żółtek i umieścić w dwóch miskach. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać połowę cukru. Ubijać jeszcze przez około 2 minuty.
      2. Pozostałą połowę cukru wsypać do żółtek i ubijać je do uzyskania białej, puszystej piany. Pod koniec ubijania dodać aromat migdałowy. Ubite białka dodać do masy żółtkowej i delikatnie wymieszać.
      3. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, migdały i proszek do pieczenia. Suche składniki wsypać do masy jajecznej i bardzo ostrożnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25-30 minut w temperaturze 180 ºC.
      Przygotowanie warstwy rabarbarowej
      1. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Umieścić go w rondelku, zasypać cukrem, doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 10 minut.
      2. Naczynie z żelatyną umieścić we wrzątku i rozpuścić ją. Rozpuszczoną żelatynę rozprowadzić w gotowanym rabarbarze i całość pozostawić do ostudzenia.
      Przygotowanie warstwy budyniowej
      1. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. Mleko wraz ze skórką z cytryny doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie żółtka ubić z cukrem na biały krem. Ubite żółtka wlać do gotującego się mleka i gotować przez około 2 minuty ciągle mieszając.
      2. Naczynie z żelatyną umieścić we wrzątku i rozpuścić ją. Rozpuszczoną żelatynę rozprowadzić w masie mleczno-jajecznej i całość pozostawić do ostudzenia.
      Przygotowanie kremu do posmarowania brzegów ciasta
      1. Schłodzoną śmietanę ubić krótko mikserem. Śmietan-fix połączyć z cukrem pudrem, wsypać do śmietany i ubijać do momentu gdy śmietana zacznie gęstnieć. Wtedy dodać twaróg sernikowy i ubijać jeszcze chwilę do uzyskania gęstego kremu.
      Przygotowanie ciasta
      1. Gdy biszkopt całkowicie wystygnie przekroić do na trzy blaty. Ciasto można składać gdy wszystkie kremy będą chłodne. Najniższy blat pokryć masą rabarbarową, przykryć środkowym blatem, pokryć masą budyniową i przykryć wierzchnim blatem. Krem śmietanowo-serowy rozprowadzić po bokach i na wierzchu tortu. Ciasto schłodzić przez co najmniej 2 godziny przed przystąpieniem do tworzenia dekoracji z rabarbaru.
      2. Przy użyciu skrobaczki do warzyw utworzyć długie, wąskie i cienkie paski z bardzo czerwonego rabarbaru. W rondelku zagotować wodę z cukrem. Rabarbarowe paski gotować w utworzonym syropie około 1 minuty, a następnie ostudzić i osuszyć.
      3. Z pasków rabarbaru utworzyć przeplatankę na wierzchu ciasta. Polecam użycie dłuższych kawałków owoców - będzie je później łatwo ukryć pod warstwą rabarbaru wokół ciasta i nie będą odstawać na krawędzi.
      4. Na koniec pokryć brzegi ciasta.

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      Torcik z rabarbarową przeplatanką

      Torcik z rabarbarową przeplatanką

      Torcik z rabarbarową przeplatanką

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.