Ten efektowny torcik z rabarbarową przeplatanką z pewnością nie należy do ciast, które są szybkie w przygotowaniu. Czy warto poświęcić dość długą chwilę na jego przygotowanie? Zdecydowanie TAK! Torcik jest nie tylko pokryty, ale i wypełniony rabarbarem. Ponadto w jego wnętrzu można również znaleźć warstwę budyniową i śmietanowo-serową. Całość nie tylko wygląda, ale i smakuje obłędnie! Musicie koniecznie spróbować, bo sezon rabarbarowy nie jest długi i trzeba go efektywnie wykorzystać.
Składniki
Składniki na biszkopt
- 100 g mąki
- 30 g migdałów
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 krople aromatu migdałowego
Składniki na warstwę rabarbarową
- 300 g rabarbaru
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
Składniki na warstwę budyniową
- 2 żółtka
- 1 cytryna (skórka)
- 50 g cukru
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka żelatyny
Składniki na krem do posmarowania brzegów ciasta
- 150 g śmietanki kremówki
- 150 g twarogu sernikowego
- 50 g cukru pudru
- 1 opakowanie śmietan-fixu
Ponadto
- 1 szklanka wody
- 100 g cukru
- 300 g bardzo czerwonego rabarbaru
Porcje: forma o średnicy 18 cm
Sposób przygotowania
Przygotowanie biszkoptu
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Białka oddzielić od żółtek i umieścić w dwóch miskach. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać połowę cukru. Ubijać jeszcze przez około 2 minuty.
- Pozostałą połowę cukru wsypać do żółtek i ubijać je do uzyskania białej, puszystej piany. Pod koniec ubijania dodać aromat migdałowy. Ubite białka dodać do masy żółtkowej i delikatnie wymieszać.
- W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, migdały i proszek do pieczenia. Suche składniki wsypać do masy jajecznej i bardzo ostrożnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25-30 minut w temperaturze 180 ºC.
Przygotowanie warstwy rabarbarowej
- Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Umieścić go w rondelku, zasypać cukrem, doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 10 minut.
- Naczynie z żelatyną umieścić we wrzątku i rozpuścić ją. Rozpuszczoną żelatynę rozprowadzić w gotowanym rabarbarze i całość pozostawić do ostudzenia.
Przygotowanie warstwy budyniowej
- Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. Mleko wraz ze skórką z cytryny doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie żółtka ubić z cukrem na biały krem. Ubite żółtka wlać do gotującego się mleka i gotować przez około 2 minuty ciągle mieszając.
- Naczynie z żelatyną umieścić we wrzątku i rozpuścić ją. Rozpuszczoną żelatynę rozprowadzić w masie mleczno-jajecznej i całość pozostawić do ostudzenia.
Przygotowanie kremu do posmarowania brzegów ciasta
- Schłodzoną śmietanę ubić krótko mikserem. Śmietan-fix połączyć z cukrem pudrem, wsypać do śmietany i ubijać do momentu gdy śmietana zacznie gęstnieć. Wtedy dodać twaróg sernikowy i ubijać jeszcze chwilę do uzyskania gęstego kremu.
Przygotowanie ciasta
- Gdy biszkopt całkowicie wystygnie przekroić do na trzy blaty. Ciasto można składać gdy wszystkie kremy będą chłodne. Najniższy blat pokryć masą rabarbarową, przykryć środkowym blatem, pokryć masą budyniową i przykryć wierzchnim blatem. Krem śmietanowo-serowy rozprowadzić po bokach i na wierzchu tortu. Ciasto schłodzić przez co najmniej 2 godziny przed przystąpieniem do tworzenia dekoracji z rabarbaru.
- Przy użyciu skrobaczki do warzyw utworzyć długie, wąskie i cienkie paski z bardzo czerwonego rabarbaru. W rondelku zagotować wodę z cukrem. Rabarbarowe paski gotować w utworzonym syropie około 1 minuty, a następnie ostudzić i osuszyć.
- Z pasków rabarbaru utworzyć przeplatankę na wierzchu ciasta. Polecam użycie dłuższych kawałków owoców - będzie je później łatwo ukryć pod warstwą rabarbaru wokół ciasta i nie będą odstawać na krawędzi.
- Na koniec pokryć brzegi ciasta.
Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.