Tort z borówkami amerykańskimi

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Tort z borówkami amerykańskimi, czy jak kto woli z jagodami, przełożony bitą śmietaną i udekorowany kremem maślanym na bazie bezy szwajcarskiej. Okazało się, że wspomniany krem maślany jest niezwykle prosty w przygotowaniu i doskonale zachowuje swoją konsystencję. Dzięki temu przygotowana dekoracja nie traci ani trochę na swoim uroku, a to przecież jeden z wyznaczników udanych wypieków :)

Tort z borówkami amerykańskimi, na który przepis znajdziecie poniżej, wyszedł na prawdę bardzo smaczny, jednak winna Wam jestem jeden komentarz. Wydaje mi się, że zaproponowana dekoracja będzie bardziej odpowiednia do standardowej wielkości tortu. Okazało się, że na brzegach było stozunkowo zbyt dużo ciężkiego kremu jak dla tak małego ciasta. Jeżeli będę jeszcze kiedyś robić podobny tort w tak małej formie to przygotuję krem maślany z połowy proporcji i postaram się wymyślić inny sposób dekoracji.

Tort powinien być koniecznie przechowywany w lodówce, szczególnie podczas upałów, które panują obecnie.

Tort z borówkami amerykańskimi
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o średnicy 18 cm 90 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    15 minut 180 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o średnicy 18 cm 90 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    15 minut 180 ºC
    Tort z borówkami amerykańskimi
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o średnicy 18 cm 90 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      15 minut 180 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o średnicy 18 cm 90 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      15 minut 180 ºC
      Składniki
      Składniki na blaty
      • 190 g mąki
      • 130 g masła w temperaturze pokojowej
      • 80 g cukru
      • 1 jajko w temperaturze pokojowej
      • 2 żółtka w temperaturze pokojowej
      • 150 ml mleka
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • szczypta soli
      Krem śmietanowy do przełożenia blatów
      • 200 ml śmietanki kremówki
      • 1 łyżka cukru pudru
      • 150 g borówek amerykańskich/jagód
      Krem maślany do zewnętrznej dekoracji
      • 3 białka
      • 150 g cukru
      • 200 g masła w temperaturze pokojowej
      • szczypta soli
      • barwnik fioletowy
      Poncz
      • 4 łyżki soku z cytryny
      • 4 łyżki wody
      Ponadto
      • 100 g borówek amerykańskich/jagód do dekoracji
      Porcje: forma o średnicy 18 cm
      Sposób przygotowania
      Pieczenie blatów
      1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. W misie miksera umieścić masło (koniecznie w temperaturze pokojowej) i cukier. Ucierać przez około 5 minut do uzyskania gładkiej i białawej masy. Dodać pojedynczo żółtka i miksować do połączenia używając średniej mocy miksera. Następnie dodać jajko i miksować do uzyskania gładkiej masy. Wraz z ostatnim jajkiem do masy dodać aromat waniliowy.
      2. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Do naczynia z masą maślaną dodać około 1/3 mąki, dokładnie wymieszać, następnie dodać 1/2 mleka i ponownie wymieszać. Kontynuować do wyczerpania składników.
      3. Ciasto rozdzielić na 3 części i piec w tortownicy, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 15 minut do lekkiego przyrumienienia.
      4. Po wyciągnięciu z piekarnika blaty i studzić na kratce.
      Krem śmietanowy
      1. Śmietanę ubić na sztywno, dodając cukier puder pod koniec ubijania.
      Krem maślany
      1. Białka z szczyptą soli i cukrem umieścić nad kąpielą wodną. Podgrzewać i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gdy ziarenka cukru są już niewyczuwalne (najlepiej sprawdzić to palcami), misę zdjąć z kąpieli i ubić białka na bardzo gęstą bezę (ubijać przez około 8 minut).
      2. Po tym czasie do bezy dodawać masło kawałek po kawałku i miksować do połączenia (masa zrobi się trochę rzadsza). Po dodaniu całości masła kontynuować ubijanie do momentu uzyskania bardzo gęstego kremu, zachowującego kształty po zaprzestaniu miksowania i potrząśnięciu misą. Na koniec dodać barwnik do uzyskania porządanego koloru.
      Złożenie tortu
      1. Gdy blaty będą już zupełnie zimne, można przystąpić do składania tortu. Jeden z blatów nasączyć ponczem, położyć na wierzch połowę bitej śmietany i posypać połową borówek. Przykryć kolejnym blatem, naponczować, wyłożyć resztę śmietany i borówek, przykryć trzecim blatem, który również należy naponczować.
      2. Wierzch i boki ciasta pokryć bardzo cienką warstwą kremu maślanego. Resztę kremu przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną kocówką. Trzymając tylkę prostopadle do powierzchni ciasta, wyciskać kleksy z kremu poruszając tylkę okrężnym ruchem. Na koniec posypać borówkami lub ułożyć je w wymyślny sposób.

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      Tort z borówkami amerykańskimi

      Tort z borówkami amerykańskimi

      Tort z borówkami amerykańskimi

      Letnie owoce

      Liczba komentarzy do “Tort z borówkami amerykańskimi”: 4

        1. W takim razie nie pozostaje nic innego jak tylko zwalczyć swoją niechęć i zabrać się za pieczenie ;)

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.